Sedat Laçiner'den çarpıcı 'Rus jeti' değerlendirmesi

Prof. Dr. Sedat Laçiner, sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen Rus uçağı ile ilgili “Suriye'deki dengeleri etkileyebilecek bir gelişme.

Sedat Laçiner'den çarpıcı 'Rus jeti' değerlendirmesi

Bir uçaktan savaş çıkmaz ama krizi yanlış yönetirseniz savaş riski için kanal açılır. Krizi iyi yönetip yönetmemeye bakar bu durum.” dedi.

Suriye sınırında Rus savaş uçağı sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürüldü. Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, Rus uçağının uyarılara rağmen sınır ihlaline devam ettiği için düşürüldüğünü açıkladı. Rusya’dan da uçağın angajman kurallarına uyduğu yönünde açıklamalar geldi.

'SURİYE'DEKİ DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK'
Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rus uçağının düşürülmesi sonrası muhtemel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu durumu ‘Suriye’deki dengeleri etkileyebilecek bir gelişme’ olarak gören Laçiner, krizin tarafların nasıl yöneteceğine göre etkisinin değişebileceğini söyledi.

ESED'LE MÜCADELE EDERKEN RUSYA'YI KARŞISINA ALMAK
Laçiner, “Krizi alttan alarak mı yoksa tırmandırmayı mı tercih edecekler bunu söylemek için erken. Rusya’nın Suriye’de yaptığı operasyonlarda devletler birbirlerini vuracak noktaya geldi. Devletler koordineli çalışamazlarsa birbirlerine zarar verebilirler. Buradan alınması gereken ders belki bu. Türkiye’nin de iyi bir kriz yönetimi sergilemesi gerekiyor. IŞİD’le, Esed’le mücadele edeyim derken Rusya gibi önemli bir devletle çatışma halinde bulmamalı kendini” ifadelerini kullandı.

'O BÖLGEDE TÜRKİYE'NİN HOŞ GÖRÜSÜNE FAZLA GÜVENDİLER'
Uçağın düştüğü bölgenin dağlık yapısına dikkat çeken Laçiner, “Operasyon yapılan bölgeyi dikkate alınca, sınır ihlali olmayacak bir şey değil. Türkiye sınırının en güney kısmı. Bu koridordan uçaklar sınır ihlali yapabilirler. Rusya bugüne kadar Türkiye’nin hoşgörüsüne fazla güvendi. Ona göre uçuşlar yaptılar.” şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE İÇİN YENİ, ULUSAL BİR DURUM'
Cumhurbaşkanlığı’nın Genelkurmay’dan önce konuyla ilgili açıklama yapmasını değerlendiren Laçiner, şunları söyledi: “Türkiye için yeni bir usul bu durum. Cumhurbaşkanı başkumandan sıfatıyla daha erken açıklama yaptı. Erdoğan’ın, ‘bu olayın sahibi benim, ben takip ediyorum’ mesajını verdiğini düşünüyorum.”

'RUSYA'NIN ELİNDE TÜRKİYE ALEYHİNE ÇOK FAZLA KART VAR'
Bunun bir savaş sebebi olamayacağını ancak Rusya’nın elinde Türkiye’ye karşı kullancak çok fazla kart olduğunu vurguladı. PKK ve Suriye sorununu bu kartlardan sayan Laçiner, “Suriye’deki savaşı Türkiye aleyhine hareketlendirmek için pek çok neden var” dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Sedat Laçiner'den çarpıcı 'Rus jeti' değerlendirmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER