Sedat Simavi ödülleri sahiplerini buldu


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) kurucu başkanı Sedat Simavi adına 39 yıldan bu yana gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanları olmak üzere 9 dalda sanatçı, gazeteci ve bilim insanlarına verilen "Sedat Simavi Ödülleri", törenle sahiplerine verildi.

The Marmara (Taksim) Oteli'nde gerçekleştirilen törene; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Yönetim Kurulu Üyeleri Celal Toprak, Göksel Göksu, Kamil Masaracı, İhsan Yılmaz, TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten, TGC Balıkesir Temsilcisi Önder Balıkçı, Bursa Temsilcisi Ali Kenan Sertalp, Siirt Temsilcisi Cumhur Kılıçcı, Bolu Temsilcisi H.Hüseyin Aykan, Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Sekreteri Mustafa Dolu, TGC Hukuk Danışmanı Gökhan Küçük, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Sekreteri Engin Köklüçınar, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve yazarı Doğan Hızlan, DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, Türk Tabipleri Birliği Başkanı (TTB) önceki Başkanlarından Prof. Dr. Özdemir Aktan, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, gazeteciler Halit Kıvanç, Namık Koçak, Emre Kongar, Sedat Simavi ailesinden Belma Simavi'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER ANILDI

Tören; Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, merhum Sedat Simavi, yitirilen ustalar, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen tüm gazeteciler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Törenin açılışında konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, "Sedat Simavi basın topluluğumuz için çok özel bir isimdir. Gazeteci, dergici, karikatürist hep inançlı bir demokrat oldu. En zor dönemlerde hem saraya hem işgal güçlerine kafa tutmayı bilmiş geniş kültürüyle ve çalışmalarıyla halk kitlelerini, kadınları, çocukları öne çıkarmayı görev edinmiştir. Ölümünün 62. yılında onu bir kez daha özlemle, saygıyla ve sevgiyle anıyoruz. Kurucumuz, ustamız Sedat Simavi'nin bize miras bıraktığı, meslektaşlarımıza rehber olan şu sözlerini sizlere anımsatmadan geçemeyeceğim. 'Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma' Bu gerçekten bizim Cemiyet'in kuruluşundan beri düsturumuz oldu. Yüreği gazetecilik sevgisiyle dolu, umuyorum genç gazeteci arkadaşlarımız da bu rehber doğrultusunda çalışmalarını sürdürecekler." diye konuştu.

'GAZETECİLER KENDİLERİNE BİÇİLEN YENİ BİR KALIBA KONULMAK İSTENİYOR'

Olcayto, şöyle devam etti: "Türkiye belki de Cumhuriyet tarihinin en zor dönemlerinin birinden geçiyor. İç ve dış politikada ülke halkını tedirgin eden birbirini izleyen olaylar, gelecek için endişeye sürükleyen sorunlar her gün biraz daha büyüyor. Bu çerçevede özellikle halkın haber alma, bilgilenme, gerçekleri öğrenme hakkı için sahada, masa başında uğraş veren gazeteciler kendilerine biçilen yeni bir kalıba konulmak isteniyor. Çağdaş demokrasilerde iktidarı denetleme görevi üstlenen gazeteciler ne yazık ki ülkemizde yazdıkları, çizdikleri ve söyledikleri yüzünden cezaevlerini boyluyorlar."

6 AYDA NELER YAŞANDI?

Başkan Olcayto konuşmasında 7 Haziran'dan bu yana gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları ise şöyle sıraladı:
1- Aralarında Erdem Gül, Can Dündar'ında bulunduğu 30 dolayında gazeteci şu anda cezaevlerinde tutuklu bulunuyor. Haklarında soruşturma yürütülen pek çok gazetecinin dosyası da savcılıkların önünde. Kısaca diyebiliriz ki artık gazetecilerin ikinci adresi adliye koridorları…
2- Son 3 ayda ana akım medyadan yüzlerce meslektaşımız işten çıkarılmış çalışma hakları ortadan kaldırılmıştır.
3- İpek grubuna yapılan mali baskınlar sonucunda şirketin medya grubu kayyuma devredilmiş bir çırpıda 81 çalışanın işlerine son verilmiştir.
4- Birgün, Evrensel, Özgür Gündem gibi sosyalist basına tehditler yapılmış ( ki bu tehditlerin bazılarının iktidar yetkililerinden gelmesi düşündürücüdür.)
5- Hürriyet Gazetesi görünürde polis korumasında olduğu halde aralarında bir milletvekilinin de bulunduğu AKP'liler tarafından basılmış, kapıları kırılmış içeri girme teşebbüsünde bulunulmuştur.
6- Güneydoğu'da gazeteciler üzerindeki baskı alabildiğine arttırılmış çoğu güneydoğu ağırlıklı haber portallarına erişim yetkili organlar tarafından engellenmiştir.
7- Yine Güneydoğu'da gazetecinin başına silah dayayan polisler, gazeteciyi gözaltına alırken ellerine ters kelepçe vuran görevliler adeta toplumda gazeteci düşmanlığının belirginleşmesinde önemli örnek oluşturmuşlardır.
8- Basında gerek mahkeme kararlarıyla gerek tehditlerle haber karartma, kamuoyundan haber saklama, haber yasaklama, akreditasyon giderek gelenekselleşmeye başlamıştır.
9- Gazeteciler hızla bölünmeye itilmiş iktidar yanlısı gazeteciler bağımsız bağlantısız kalmaya çalışan meslektaşlarını alenen tehdit etmeye, kimi gruplara hedef göstermeye başlamışlardır.
10- Üyemiz Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'da yazılarında sırf düşünceyi ifade özgürlüğünü kullandığı için evinin önünde darp edilip kimi çevrelerce tehdit edilmiştir.

Bütün bunlara bakıldığında ülkede çok sesli değil tek sesli bir toplum istendiği izlenimini ediniyoruz. Dolayısıyla iktidarın da kendisine tek sesli bir medya yaratma çabası içinde olduğunu üzüntüyle gözlüyoruz."

Konuşmaların ardından Sedat Simavi Ödülleri törenine geçildi. Ödül alanlar şöyle:

1-GAZETECİLİK ÖDÜLÜ:

Nilüfer DEMİR (DHA Muhabiri) "Dünyayı Sarsan Fotoğraf - Aylan Kurdi Bebek"

Seçici Kurul ayrıca, Arda Akın'ı Hürriyet gazetesinde yayınlanan "Bombadan 2 Gün Önce" başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer gördü.

2- RADYO ÖDÜLÜ:

Ulaş CAN. Yön Radyo'da yayınlanan "Yüreğinde Anadolu'nun Ezgisi, Sesinde Dağların Yankısı: Ruhi Su" adlı radyo programıyla.

Seçici Kurul ayrıca, İsmail Kayhan'ı SBS (Avustralya) Radyosu Türkçe Programında ve TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda yayınlanan "Gelibolu: İki Yüzbaşının 100 Yıl Sonra Ortaya Çıkan Öyküsü" adlı radyo programı nedeniyle övgüye değer gördü.

3-TELEVİZYON ÖDÜLÜ:

Gülçin Hacıevliyagil Ayçe – Mustafa Kemal Kiruk Habertürk Televizyonu'nda yayınlanan "Mültecilerin Umuda Kaçış Öyküsü" adlı televizyon haber programıyla.

Seçici Kurul ayrıca, Güven İslamoğlu'nu CNN Türk Televizyonu'nda yayınlanan "Yeşil Doğa: Yeşil Yol" adlı televizyon belgeseli nedeniyle övgüye değer gördü.

4-KARİKATÜR ÖDÜLÜ:

Latif Demirci: Hürriyet gazetesinde yayınlanan karikatürlerinden oluşan "Eyyy Siyaset" adlı karikatür albümü ile.

5-EDEBİYAT ÖDÜLÜ:

Nilüfer KUYAŞ: "Karasevda Kitabı" adlı deneme kitabıyla.

6-SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ:

Doç. Dr. Murat SOMER: "Milada Dönüş: Ulus-Devletten Devlet- Ulusa Türk ve Kürt Meselesinin Üç İkilemi" adlı eseriyle.

7-FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Doç. Dr. Zübeyir ÇINKIR: "Polarize Metrik Çizge Değişmezlerinin Ayrık Laplas Matrisi Kullanılarak Hesaplanması" adlı eseriyle.

Seçici Kurul ayrıca, Prof. Dr. Özgür Barış Akan'ı "Förster Rezonans Enerji Transferi (FRET) Temelli Nano Moleküler Haberleşme Kanalının Fiziksel Modeli ve Analizi" adlı eseri nedeniyle övgüye değer gördü.

8-SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ:

Sağlık Bilimleri Ödülü Seçici Kurulu bu yıl ödül vermeme kararı aldı.

9-SPOR ÖDÜLÜ:

Eczacıbaşı Vitra Kadın Voleybol Takımı: "2015 Denizbank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi" ve "FIB Dünya Kulüpler Şampiyonu" olması nedeni ile.

Seçici Kurul ayrıca, Taha Akgül'ü "Dünya Erkekler Serbest Güreş (125 kg) Şampiyonu" ve "Avrupa Oyunları Şampiyonu" olması nedeniyle övgüye değer gördü CİHAN
<< Önceki Haber Sedat Simavi ödülleri sahiplerini buldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER