Şeffaf kurban bağışına terör suçlaması!

Kayıt içi ve şeffaflığın işareti bankacılık sistemi üzerinden yapılan kurban bağışları terör suçu sayıldı.

Şeffaf kurban bağışına terör suçlaması!

İstanbul’da bir kişinin ihbarına dayandırılan savcılık soruşturması ile 41’i Bank Asya çalışanı 140 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Dün 9 şehirde gözaltına alınan 100 kişi arasında Dumankaya İnşaat’ın sahibi işadamları ile 6 aylık hamile de bulunuyor.

Cadı avına dönüşen operasyonlara dün bir yenisi eklendi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir kişinin ihbarına dayanarak açtığı soruşturma sonucu, “öğrencilere burs ve kurban bayramında yapılan kurban bağışları” gerekçe gösterilerek 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Aralarında Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden Dumankaya ailesinden isimlerin de bulunduğu 140 kişi ifade için İstanbul Polisi Mali Şube’ye götürüldü. Gözaltına alınan sayısı 100 kişi olarak açıklandı. Bankacılık sistemi üzerinden yapılan şeffaf bağışlar “terör suçu” iddiasıyla gözaltı kararına gerekçe oldu.

Soruşturmayı yürüten savcılık gözaltılarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Savcının açıklamasındaki şu ifadeler, soruşturmanın hayır amacıyla yasal olarak banka hesabına yapılan bağışlar olduğunu ortaya koydu: “Bank Asya hakkında düzenlenen Teftiş Kurulu raporu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu raporu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nce yapılan tahkikat sonucunda; burs, kurban parası, abonelik ücretleri ve himmet olarak verilen ve toplanılan paraların, yardım ve bağışta bulunan kişilere vaat edilen amaçlar doğrultusunda kullanılmadığı… toplanan para ve çeklerin, Bank Asya’nın bazı şubelerindeki belirli hesaplara aktarıldığı… yönelik bilgi ve bulgulara ulaşılmıştır.” Yasal ve legal kişi ve kuruluşların bankacılık sistemi üzerinden yaptığı kayıt içi ve şeffaf işlemlerin, bir kişinin ihbarına dayandırılarak yıllar sonra “örgütlü terör soruşturması”na gerekçe olması dikkat çekti.

POLİS HAYIRSEVER TOPLADI

Gözaltı listesini 41’i Bank Asya çalışanı olmak üzere 140 kişi olarak açıkladı. Banka çalışanları dışındaki listenin 100 kişilik düz bir sayı olması yine operasyonda dikkat çeken bir unsur oldu. Alınanlar arasında 6 aylık bir hamile bayanın yanı sıra Dumankaya İnşaat’ın Onursal Başkanı Halit Dumankaya ve yönetim kurulu üyeleri de var. Anadolu Savcılığı’ndan Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Hüseyin Önelge’nin yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden 800 kişilik bir polis grubu dün 9 ilde kurban bağışcısı topladı. İstanbul merkezli operasyon kapsamında Bingöl, Bursa, Çanakkale, Erzurum, Kocaeli, Ordu, Rize ve Trabzon’da toplam 100 kişi gözaltına aldı. Burs ve kurban gibi hayır işleri sebebiyle gözaltına alınan isimler arasında Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında yer alan (224. sırada) Dumankaya İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ile murahhas üyesi Halit Dumankaya ile yönetim Ayla Dumankaya Pirinççi ve Semih Serhat Dumankaya da yer aldı. Soruşturmaya ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada, gözaltı kararı alınan 140 kişiden 41’inin Bank Asya’nın değişik şubelerinde çalışan personeli olduğu kaydedildi. Soruşturmanın H.Z. isimli bir şahsın ihbarı ile başladığı ifade edildi. Kurban ve burs bağışını legal kuruluşlara, şeffaf şekilde bankacılık sistemi üzerinden yapan kişilere, “terör örgütüne bağışta bulunma”, “terör örgütü propagandası” suçlaması yöneltildi.

<< Önceki Haber Şeffaf kurban bağışına terör suçlaması! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER