Şehitler gözyaşlarıyla memleketlerine uğurlandı


Yüksekova'nın Dağlıca bölgesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca düzenlenen saldırıda şehit olan 10 askerlerin cenazesi, Van'da düzenlenen törenle memleketlerine uğurlandı. 2 ayrı askeri uçakla 10 şehit cenazesi memleketlerine, 6 askerin cenazesi de Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca bölgesinde çıkan çatışmada şehit düşen 16 asker için Van Filo Komutanlığı'nda tören düzenlendi. Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Vali İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Temel, Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çağatay Karaman, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Yüksel Oğuz, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Ali Yalçın, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, kurum müdürleri, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve askeri erkan katıldı.

Dün akşam saatlerinde Van Asker Hastanesi'ne cenazeleri götürülen 16 şehit, sabah saatlerinde de ambulanslarla uğurlama töreninin yapılacağı Van Jandarma Filo Komutanlığı'na getirildi. Saldırıda şehit olan Piyade Kurmay Yarbay İlker Çelikcan, Uzman Onbaşı Özgür Yatakdere, Uzman Çavuş Tolga Artuğ, Piyade Sözleşmeli Erler Adnan Ergen, Uzman Çavuş Tayfur Hançer, Astsubay Çavuş Mustafa Özdemir, sözleşmeli er Cihan Askarı, Sözleşmeli Onbaşı Fatih Duru, Astsubay Kıdemlı Çavuş Cemre Salih Gözen, sözleşmeli er Uğur Yıldız için iki ayrı tören düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende, şehitlerin özgeçmişleri okundu.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua etti. Silah bırakma çağrısında bulunan Görmez şu şekilde dua etti: "Allah aziz milleti derin acılardan, olmaz yaralardan muhafaza eyle. Halkları için hayırlı işler yapmalarını, barışa dönmelerini, silahı bırakmayı nasip eyle. Ülkenin çocuklarını dağlara kaçırarak kardeş katili yaparak, onların eline silahlar verenleri kahhar ismiyle kahreyle. Allah'ım şer odaklarını sana havale ediyoruz."

Ardından konuşan Başbakan Davutoğlu, "Şehitlerimizi uğurlamak için gelenler bugün buradadır. Şehitlerimizi uğurluyoruz, onlara rahmet, ailelere başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Milletimizin başı dik olacak, daha önce bu topraklarda ezanımız, Kur'an-ı'mızı, vatanımızı korumak için şehit olanların torunlarıyız, başımız sağ olsun ama dik olsun. Nice hainler yüzyıl önce Van işgal edildiğinde hainler vardı, ama Vanlılar o zaman başlarını kaldırdılar. 'Vanlıyım, şanlıyım, kılıcı kanlıyım' dedi. Eminim Vanlı kardeşlerimiz o günkü hainlere karsı nasıl başını dik tutmuşsa bugün de başları diktir. Çok kapsamlı bir saldırı ile bu topraklara karşı çeteleri devreye soktular. Suruç'ta vatandaşlarımız katledildi. Askerimizi, polisimizi şehit ettiler. Yüz yıl önceki İstiklal Harbi için nasıl bir araya geldiysek, bugün de bu çetelere karşı omuz omuza vermek sorundayız. Hainlere karşı hep beraber durmalıyız. Omuz omuza vereceğiz, hep beraber bu topraklarda bin yıllık kardeşliğimizi sürdüreceğiz. Bu çetelere karşı hep beraber olalım. Kahraman askerlerimiz, polisimiz 23 Temmuz'dan bu yana bu çetelere karşı kahramanca mücadele ediyor. Milletimizin huzuru için kahramanca mücadele ediyorlar, ülkemizin bütünlüğünü korumak için. Dağlıca ile Yüksekova arasında halkımızın rahat seyahat etmesi için mücadele etti şehitlerimiz. Yurdun farklı kesimlerinden geldiler. Milletimizin, Yüksekovalıların huzur içinde seyahat edebilmesi için mücadele ettiler. Tuzaklarla mayınlarla puslu havada ortaya çıkan çakallar gibi harekete geçtiler. Iğdır'da harekete geçtiler. İnancımızı sarsmak ve Türkiye'yi şehir şehir, sokak sokak çatışmaların içine sokmak istiyorlar. Onlara sesleniyorum, bu toprakların her yeri emniyet içerisinde olana kadar bu mücadelemiz devam edecek. Van Gölü şahit olsun ki şehitlerimizin emanetlerine sahip çıkacağız. Asırlarca bu topraklarda olduğu gibi son şehit olanların arasında Türk de Kürt de Sünni de Alevi de var. Şehitlerimize karşı vakur bir şekilde Türk Kürt omuz omuza duracağız. Onların oyunlarını bozacağız. Bu topraklarda kardeşler arasına fitne sokulmasına izin vermeyeceğiz. Bu zor günlerde de omuz omuza vermeliyiz. Birliğimizi beraberliğimizi gösterelim, hangi siyasi görüşte olursak olalım bu haince saldırılara karşı omuz omuza duralım." dedi.

Konuşması sırasında duygulanan Başbakan Davutoğlu, bugün kardeşlik günü olduğunu belirterek, "Allah şahit olsun, emanetine bu vatanın birliği beraberliği için dökülen her kanın hesabı sorulacak. Mekanınız Sarıkamış şehitlerinin mekanı olsun, o mekanı Allah bize de nasip etsin." diye konuştu.

Konuşmanın ardından askerlerin omzunda Türk Hava Kuvvetlerine ait ilk uçağa konulan şehitlerin cenazeleri, memleketlerine gönderilmek üzere Ankara, Manisa, Muğla, Kars'a uğurlandı.

Diğer şehitlerin cenazeleri ise daha sonra yapılacak törenle memleketlerine gönderilecek. İkinci uçakta Eskişehir, Kocaeli, Çanakkale, Antayla, Adana gidecek şehitlerin cenazeleri bulunuyor.

6 ŞEHİT CENAZESİ ADLI TIP'A GÖNDERİLDİ

Bu arada Üstçavuş Okan Taşan, Astsubay Çavuş Deniz Göçkün, Uzman Çavuşlar Tayfur Hançer, Harun Saltalı, sözleşmeli er Resul Çoşkun, Piyade Er Muharrem Öksüz'ün cenazeleri de sabah saatlerinde Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. CİHAN
<< Önceki Haber Şehitler gözyaşlarıyla memleketlerine uğurlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER