Sel suları, kaçak çöp yığınını ortaya çıkardı


Artvin'in Hopa ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de kaybolduğu sel ve heyelan afeti, kaçak bir çöp depolama alanını da ortaya çıkardı. Hopa ilçesi Çamlıköy ve Fener mevkii arasındaki yamacın arkasına dökülen çöpler, sel suları ile Karadeniz Sahil Yolu'na sürüklendi.

Artvin'in Hopa ve Arhavi ilçelerinde meydana gelen sel ve heyelan afeti, ortaya ilginç bir görüntü çıkardı. Hopa ilçesi Çamlıkköy ve Fener Mevkii arasındaki dağın arka yamacındaki alanda oluşturulan vahşi depolama alanına Hopa ve Arhavi belediyeleri yıllarca çöp döktü. Bölgede yaşanan sel afeti sonrası taşan yan dereler, çöpleri yamaçtan sahile taşıdı, Karadeniz Sahil Yolu'nda adeta çöp dağları oluştu. Sel sularının sürüklediği çöpler sahil yolu boyunca yayıldı.

Hopa Belediye Başkanı AK Partili Nedim Cihan, bölgede yıllar önce oluşturulan depolama alanına kendilerinin de ara sıra çöp döktüğünü belirterek, "Bu alana daha önceleri çöp dökülmüş. Biz de ara sıra o alana çöp döktük. Sel sırasında çöpler sularla sürüklenerek sahile indi. o alanı temizleyeceğiz." dedi.

BELEDİYE BAŞKANI AFET SONRASI BİLGİ VERDİ

Nedim Cihan, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Afet anında metrekareye 2.5 saatte 187.2 kilogram yağış düştüğünü belirten Cihan, "Memleketimiz yağışlı bir bölge. Araziler akışkan özelliğe sahip, heyelanlı. Heyelanla gelen ağaç kökleri menfezleri tıkadı ve su baskını oldu. Biz de o gün belediye binasında mahsur kaldık. Menfezler tıkanınca su yön değiştirdi. Sel suları ev ve işyerlerinin bodrum katlarını bastı. Allah'tan gelen bir şey. Şimdi çalışmaya başladık ve aksaklıkları gidermeye çalışıyoruz. Çeşitli illerden gelen 86 araç ve 140 personel çalışmalara katılıyor. Önceliğimiz yaşam alanlarını temizlemek. Yaşamın devam edebilmesi için gıda işi ile uğraşan işyerlerinin bodrum katlarını temizlemeye çalışıyoruz." dedi.

Hopa'nın eğimli araziye sahip olduğunu ancak buna rağmen derelerin getirdiği hafriyatların yeterince hesap edilmediğini anlatan Cihan, "DSİ yan derelerin ıslahını yaptı. İşi güzel. Selde bile duvar yıkılmadı. Gayet sağlam. Ama kesitler dar tutulmuş. Mühendislikte 50-100 yıllık hesap ediliyor ama böyle bir feyezan hesabı yapılmadığı için kesitler dar tutulmuş. Gelenler ile kesitler doldu ve sular etrafı bastı" ifadelerini kullandı.

Hopa'da sel sonrası meydana gelen tahribatın kısa süre içinde tamamlanamayacağını kaydeden Cihan, "İlçe merkezi perişan halde. Felaket zarar ziyanımız var. Bugüne kadar ölülerimizle uğraştık. Artık vatandaşlarımızın mağdur olmaması için çalışacağız. Vatandaşlarımız mağduriyetlerini doğru olarak bize iletirse biz de onlara yardımcı olacağız" diye konuştu.

Hopa Belediyesi İtfaiye aracının kurtarma çalışması sırasında devrilmesi sonrasında 5 yaşındaki Taha Su'nun suya kapılarak kaybolması olayını da değerlendiren Belediye Başkanı Cihan, "İtfaiye aracım o kişileri kurtardı. Geri çıkarken devrildi. Yapacak bir şey yok. Telefon edilse de gitmesem tamam. Gitmişim, kurtarmışım. Ama araç devrilmiş. Bir kasıt yok. O bölgede önlem alınması ile ilgili bana bir başvuru da gelmedi. Ama teknik arkadaşlarla konuşmuş olabilirler." dedi.

Sel sularının Karadeniz Sahil Yolu çevresine taşıdığı çöplerle ilgili konuşan Belediye Başkanı Nedim Cihan, o alana zaman zaman çöp döktüklerini belirterek şunları söyledi: "Çöp döküyoruz. Geri alıyoruz ve bölgeyi ilaçlıyoruz. Bazen yukarıdan gelen çöpler de dökülüyor. Bu konu sadece benim belediyemle ilgili değil. Orada vahşi depolama yapıyorum, sonra başka bölgeye taşıyorum. Eğer çöpler orada fazla kalırsa onu da ilaçlıyorum. Yukarıdan çöp geldiyse alırız." CİHAN
<< Önceki Haber Sel suları, kaçak çöp yığınını ortaya çıkardı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER