Selahattin Demirtaş: Ellerin karşılıklı tetikten çekilmesi lazım


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Karşılıklı ellerin tetikten çekilmesi lazım. Önce silahların karşılıklı susması lazım" diyerek yeniden müzakere masasına oturulması çağrısı yaptı. Demirtaş, HDP'nin kapatma dosyasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlarından Burhan Kuzu'nun avukatlık bürosunda hazırlandığı iddiasını yineledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çeşitli illerin Ticaret ve Sanayi Odaları ve Borsa Birlikleri başkanları ile bir araya geldi. TBMM HDP grup toplantı salonunda gerçekleşen görüşmede Demirtaş, yaşanan gerilim ortamından bir an önce çıkılması ve evlatların ölümlerinin durdurulmak zorunda olduğunu söyledi. "Biz bu savaşı, bu çatışmayı biz istemiyoruz. 'Biz bu kanı durduracağız. Sorunlarımızı konuşarak çözme konusunda herkese tekrar çağrı yapıyoruz' dersek, başarılı olacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullanan Demirtaş, ülkede tekrar akl-ı selimin hakim olması ve çatışmayı istemeyenlerin sesinin isteyenlerden çok çıkması gerektiğini vurguladı.

'HALKA HİZMET ETMEYEN SİYASET ÇİRKİN SİYASETTİR'

Siyasetçilerin başka başka kaygılarla birbirlerini eleştirebileceğini söyleyen Demirtaş, "Doğrusu, bunları da anlaşılır görmüyorum. Siyasetin bu çirkin yüzünün değişmesi gerekir. Siyaset koltuk için, ikbal için yapılmaz. Halka hizmet etmeyen siyaset çirkin siyasettir. Kim yaparsa yapsın. Benim partimden de olsa çirkin siyasettir. Tek bir hamlemiz, tek bir adımımız halka yarar getirmiyorsa orada çirkin siyaset vardır." diye konuştu.

'ELLERİN KARŞILIKLI TETİKTEN ÇEKİLMESİ LAZIM'

'Çirkin siyasete' karşı halkın sesinin yükseltmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Yapılan açıklamalardan anlaşılıyor ki maalesef hükümet bizim çağrılarımıza olumlu bir yanıt verebilmiş değil. Karşılıklı ellerin tetikten çekilmesi lazım. Önce silahların karşılıklı susması lazım. Yeniden müzakere, diyalog masasına dönüş için bizlerin ısrarcı olması ve sesimizi yükseltmesi lazım." dedi.

'BÖYLE BİR YAKLAŞIM OLMAZ'

İktidar kanadının 'kökünü kazıyacağız' söylemlerini tedirginlikle karşıladıklarını ifade eden Demirtaş, "Böyle bir yaklaşım olmaz. Bugün 'kökünü kazıyacağız' dediğiniz yerde aralarında hamile kadının da olduğu bir aileden 10 kişi katledilmiş. Görüntüleri çıktı. Kandil'e yapılan hava saldırısında bir köy isabet almış ve bir evde bulunan 10 kişi katledilmiş." diye konuştu.

'EVLATLARIMIZ YERİNE KOLTUKLARIMI FEDA EDERİZ' ANLAYIŞIN YERLEŞMESİ LAZIM

Bölgede TIR'ların, araçların yakılmasını kabul etmediklerini ifade eden Demirtaş, halka zarar veren hiçbir eylemin arkasında HDP'nin durmayacağını söyledi. Demirtaş, "Umut ediyorum ki, 'evlatlarımızı gerektiğinde feda edeceğiz' diyen siyasetçiler yerine 'hayır, biz evlatlarımızın yerine gerekirse koltuklarımızı feda edeceğiz' diyen anlayışın hakim kılınması lazım." diyerek sorumluluk sahibi siyasetçilerin akan kanı durdurmak için hareket etmesi gerektiğini anlattı. Demirtaş, anne-babanın acısının çocuğun siyasi anlayışına göre değişmediğini söyledi.

'BUGÜNLER, PARLAMENTONUN TATİL YAPACAĞI GÜNLER DEĞİL'

Başbakan Davutoğlu'nun emri ile Habur Sınır Kapısında bekletildiğini iddia ettiği YPG'lilere ait cenazelerin geçişine izin verilmesi çağrısında bulunan Selahattin Demirtaş, bir soru üzerine TBMM'nin bu kadar sıkıntılı günlerde kapalı olması eleştirerek "Parlamentonun tatil yapacağı günler, bugünler değil" dedi. Suruç katliamının Saray Gladyosu' tarafından yapıldığı iddiasının sorulması üzerine ise Demirtaş, "Ben isim isim, grup grup bilmek durumunda, zorunda da değilim. Fakat bir 'saray devleti' oluşturulduğundan artık şüphe yok. Kendisi de bunu ifade ediyor. Saray'da özel dinleme odaları, özel istihbarat odaları, devletin resmi kaydına girmeyen özel, gizli toplantı ve görüşmeler, örtülü ödenekten özel bir bütçe. Bunlar artık bilinmeyen şeyler değil. Bunlar, bir hukuk devletinde olmayacak işlerdir." dedi.

'KAPATMA HAZIRLIĞI BURHAN KUZU'NUN AVUKATLIK BÜROSUNDA YAPILIYOR'

Selahattin Demirtaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Partimizin kapatma hazırlığı şu anda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yapılmıyor mesela. Saray'ın başdanışmanı Burhan Kuzu tarafından kendi avukatlık bürosunda yapılıyor. Partimizle ilgili dosya hazırlama işlemi bir avukatın, kendisi Sayın Cumhurbaşkanı'nın başdanışmanı, onun bürosunda yapılıyor. Bunun neresi hukuktur, neresi adalet?" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Selahattin Demirtaş: Ellerin karşılıklı tetikten çekilmesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER