Şemdin Sakık gece gizlice nakledildi

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi müze yapılacağı için boşaltıldı. Burada 24 yıldan beri tek kişilik özel koğuşta tutulan 'Parmaksız Zeki' kod adlı Şemdin Sakık, gece geç saatlerde gizlilik içinde başka cezaevine nakledildi.

SHABER3.COM

12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra faaliyete geçirilen ve o günden beri işkence ve kötü muamele, insan hakları ihlalleriyle anılan Diyarbakır E Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nin Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılması üzerine buradaki tutuklular da Diyarbakır'daki Cezaevi kampüsüne sevk edildi.

Cezaevinin Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti öncesinde hızlıca tahliye edilmesi ve devamında müze yapılması kararı alınarak devrinin Kültür Bakanlığına yapılmasından sonra gözler bu cezaevinde 24 yıldan beri tutuklu bulunan Şemdin Sakık'a çevrildi.

ÖZEL HAREKAT TİMLERİ DE EŞLİK ETTİ
Sakık'ın Diyarbakır'daki D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde terör zanlılarının bulunması ve diğer cezaevlerinde de tutuklu ve hükümlü mevcudunun yüksek olması nedeniyle can güvenliği konusunda zafiyet olabileceğe gerekçesiyle Elazığ'a sevk edildiği bildirildi.

Cezaevinin boşaltılmasından önce Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürlüğünce Diyarbakır Başsavcılığına gönderilen yazıda, Sakık'ın azami düzeyde sağlanacak güvenlik tedbirleri altında güvenli bir şekilde Elazığ E Tipi Cezaevine nakledilmesi istendi.

Bunun üzerine Cezaevi idaresi zırhlı ring aracıyla gece geç saatlerde büyük bir gizlilik içinde Jandarma Özel Harekat Timlerinin de eşlik ettiği bir konvoyla Elazığ'a nakledildi.

CEZASI İDAMDAN AĞIR MÜEBBEDE ÇEVRİLDİ

Sakık için burada da kendisine uygun diğer terör ve adli tutuklulardan ayrı bağımsız özel tek kişilik bir koğuş hazırlandığı öğrenildi. 1990'lı yılların başında gerçekleştirdiği kanlı saldırılarla gündemden düşmeyen Şemdin Sakık, 15 Mart 1998 yılında Irak'ın kuzeyinde düzenlenen bir operasyonla yakalanıp Türkiye'ye getirildi.

251 silahlı eylemde 238 asker, polis, korucu ve sivilin katledilmesinden sorumlu tutulan Sakık, kapatılan Diyarbakır 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesince 20 Mayıs 1999'da idam cezasıyla cezalandırıldı. İdamın kaldırılmasından sonra cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Sakık daha sonra itirafçı olup pişmanlık yasasından yararlanmak için yargılandığı mahkemeye dilekçe verdi.

Terör örgütünün sığınak ve barınakları, örgütün geçiş güzergahları, faaliyet alanları hakkında önemli itiraflarda bulunan Sakık'ın talebi vahim nitelikte silahlı saldırılarda bizzat emir ve talimat verdiği gerekçesiyle her defasında reddedildi.

<< Önceki Haber Şemdin Sakık gece gizlice nakledildi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER