Şengül Hablemitoğlu: Cinayet henüz davaya bile dönüşmedi


Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında İzmir'in Karşıyaka Belediyesi, Türkiye'nin yakın tarihinde faili meçhul cinayetlere kurban giden aydın isimlerin yakınlarıyla birlikte panel düzenledi. Yaklaşık bin 500 kişinin takip ettiği panelde konuşan, 2002'de bir suikaste kurban giden Dr. Necip Hablemitoğlu'nun eşi Şengül Hablemitoğlu, "Hablemitoğlu cinayeti henüz bir davaya bile dönüşmedi. Bu durum bizi çok üzüyor." dedi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise, "İnadına adalet, inadına demokrasi, işte bizim yolumuz budur. Devrim ve demokrasi şehitlerini sonsuza kadar yaşatacağız." diye konuştu.

DEMOKRASİ VE ADALET MÜCADELESİ KONUŞULDU

Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu'ndaki panele Kültür eski Bakanı ve CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işık Kansu, Madımak katliamında yitirilen şair Dr. Behçet Aysan'ın kızı, yazar ve dramaturg Eren Aysan ve Hablemitoğlu konuşmacı olarak katıldı. Dinleyici sıralarında yer alan ve yakınlarını faili meçhul cinayetlerde, işkencelerde, katliamlarda yitiren misafirler de büyük ilgi uyandırdı. İlhan Erdost'un kızı Alaz Erdost, Musa Anter'in oğlu Dicle Anter, Nesimi Çimen'in oğlu Mazlum Çimen, Onat Kutlar'ın eşi Filiz Kutlar, Metin Göktepe'nin ablası Meryem Göktepe, Av. Yusuf Ekinci'nin oğlu Sertaç Ekinci ve Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, dinleyiciler arasında yerini aldı. İki saatlik panelden önce sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı. Misafirler, belediye binası sergi salonunda açılan, "Adalet ve Demokrasi" konulu karikatür sergisini de ziyaret etti.

'ATEŞİN DÜŞTÜĞÜ YERDEN SES VERİYORUZ'

Açılış konuşmasını yapan Başkan Akpınar, "Bugün kelimenin tam anlamıyla ateşin düştüğü yerden ses veriyoruz. Katiller yalnızca insanlarımızı ecelsiz öldürmediler, onlar bu ülkenin bilimine, eğitimine, sanatına, basınına, insan haklarına, düşünce ve ifade özgürlüğüne, çocuk neşesine, gençlik enerjisine kastettiler. Adaleti ve demokrasiyi ama'sız fakat'sız savunmadıkça, çağdaş ve uygar bir tavır gösteremeyiz. Şimdi birer Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Metin Göktepe, Onat Kutlar, Turan Dursun, Hrant Dink olmanın tam zamanıdır. Aydınlanma, çağdaşlık, özgürlük, bilim, sanat, insan hakları bayrağını yere düşürmeyeceğiz, çünkü geleceğe karşı sorumluluğumuz var. İnadına adalet, inadına demokrasi, işte bizim yolumuz budur." dedi.

'HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ HENÜZ DAVAYA BİLE DÖNÜŞMEDİ'

Şengül Hablemitoğlu ise şunları söyledi: "Hablemitoğlu cinayeti, henüz bir davaya bile dönüşmedi. Bu durum bizi çok üzüyor, çünkü ne yazık ki o insanlar kolay yetişmiyor. Türkiye, düşünce özgürlüğü sicili bozuk bir ülke. Bunu düzeltmek zorundayız. Gerçek anlamda adalet, demokrasi, eşitlik, hukuk düzeni, sosyal devlet yapısı ve saygı istiyoruz. Bunun için çalışıyoruz."

'KORKMUYORUZ, HESAP SORACAĞIZ'

CHP Milletvekili Sağlar da, "Türkiye'de demokrasinin ve laikliğin temel direkleri yok edildi. Hukuk düzeni çökertildi. Bu ülkede 17 bin 547 faili meçhul cinayet var. Bunlara 248 daha eklendi. Bu failleri bulmamakta kararlı olan bir devlet yapımız var. Biz korkmuyoruz, hesap soracağız, çünkü bu ülkenin geleceği bizim elimizde." şeklinde konuştu.

Yazar Aysan, "Acı dolu yıllar geçirdik ve acılar içinde genişleyen, büyük bir aile olduk. Siyasi cinayetlerde yitirilen değerlerin ailelerini biraraya getirmek çok önemli. Başkan Akpınar ve ekibine teşekkür ediyorum." dedi.

Gazeteci Kansu da Türkiye'nin yakın tarihindeki siyasi cinayetlerin perde arkasını ve uzun yıllar sürdürülen adalet ve demokrasi mücadelesini anlattı. Kansu'nun konuşması, sık sık alkışlarla kesildi. CİHAN
<< Önceki Haber Şengül Hablemitoğlu: Cinayet henüz davaya bile dönüşmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER