SGK’dan gurbetçiye şok fatura
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Nisan 23 2022
Sosyal Güvenlik Kurumu, yurt dışında yaşayan Türkler'i zorunlu sağlık sigortasına aldı ve yıllık prim borcu adı altında 8 bin ile 14 bin lira arasında faturalar göndermeye başladı. Gurbetçinin, yaşadığı ülke sigortasından çıkması isteniyor.
Yurt dışında yaşayan Türkler'in emekli maaşını kesmek için fırsat kollayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şimdi de gurbetçiye 8 bin TL ile 14 bin TL arasında değişen “Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu” faturası göndermeye başladı. Mektuplar, Türkiye'den emekli olan ve henüz emekli olmamış kişilere de gidiyor.
SGK'nın amacı para toplayabilmek ama yurt dışında yaşayan kişi “SGK sağlık sigortalı“ olursa, yurt dışındaki çok ağır olan sağlık masraflarını SGK üstlenecek. Bu da, gurbetçinin her doktor faturasının veya örneğin 500 bin Euro, 1 milyon Euro'yu bulan kişi başı sağlık harcamalarının SGK'nın sırtına binmesi demek.
GURBETÇİYİ DE SİSTEME ALMIŞLAR
Türkiye'den borçlanarak emekli olanlara ve emekli olmasa da yurt dışında yaşayanlara gönderilen prim borçları, “Yurt dışındaki Türkler'in genel sağlık sigortasına alınması“ ile başladı. Yurt dışından emekli olan ve halen orada yaşayanlara, “Yurt dışı tedavi masraflarının 6 ay ya da 1 yıl üstlenildiğine dair AT 21 belgeleri“ verilmeye başlandı.
Ancak bu yasal değil. Çünkü yurt dışında yaşayan Türkler'in zaten bulundukları ülkelerde sağlık sigortası var ve bir kişi İkili Sosyal Güvenlik Anlaşmaları gereği aynı anda iki ülkede sağlık sigortasına dahil olamıyor.
İKİ MAĞDUR; BİRİ EMEKLİ, DİĞERİ DEĞİL
İlk olay, Almanya'dan borçlanarak emekli olan bir ev kadınının başına geldi. İstanbul'daki bir SGK, “Türk- Alman Sosyal Güvenlik Sözleşmesi“ne dayanarak, emekli Türk'ten, Almanya'daki sağlık kurumundan çıkmasını ve Türkiye'deki sağlık kurumuna girmesini istedi. 6 aylık sağlık sigortası garantisi verilen kadına da, 13 bin 803 lira 62 kuruşluk birikmiş prim borcu tahakkuk ettirildi.
Ev kadını da bunun üzerine SÖZCÜ'yü aradı. İstanbul'daki SGK ile yaptığ
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik krize direnemedi2.Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netleşti! İşte o anlar!3.AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?4.Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvara test yaptırmıştı!5.TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hukuka aykırı'
6.Kara para soruşturması saraya uzandı: Erdoğan'ın danışmanı şüpheli olarak...7.11. Yargı paketi tamam 50 Bin Mahkuma af geliyor: Siyasiler hariç8.Adli Tıp sonuçları pozitif çıkan Sadettin Saran özel bir laboratuvara test verdi!9.BİM Bank geliyor: Süreç resmen başladı10.Zelenski 20 maddelik barış planını kamuoyuna ilk kez açıkladı

SAFVET SENİH

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ
ÇOK OKUNAN HABERLER

Cem Küçük de battı: Ayakkabı firması ekonomik kriz...

Düşen uçak ile kule arasındaki son konuşmalar netl...

AKP'li Şamil Tayyar'ın dediği çıkacak mı?

Gözaltına alınmaktan kurtulamadı: Özel laboratuvar...

TBB Başkanı Sağkan'dan Sadettin Saran tepkisi: 'Hu...


