Şiddet dışarıda düşünce hapiste

Yaptıkları haberler, yazıları ve düşünceleri nedeniyle akademisyen, gazeteci ve yazarlar tutuklanarak cezaevlerine gönderiliyor. Silivri’de gazetecilik faaliyeti nedeniyle 35 isim tutuklu. Suç işleyenler ise ya ilk duruşmada ya da sorgu sonrası serbest kalıyor

Şiddet dışarıda düşünce hapiste

Özgür Gündem'e nöbetçi yayın yönetmeni olarak giden 3 isim için tutuklama kararından 2 gün sonra 14,5 yıl hapis istendi. Aralarında IŞİD sanıkları, CHP liderine saldıranlar, kafe basanlar ve siyasiler ile gazetecilere dayak atan sanıklar ise özgürlüğün tadını çıkarıyor 

Özgür Gündem gazetesine destek vermek amacıyla ‘nöbetçi yayın yönetmeni' kampanyasına katılan gazeteci Erol Önderoğlu, gazeteci-yazar Ahmet Nesin ve akademisyen Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklanmasına tepkiler sürüyor. Gazeteci ve akademisyenlerin cezaevine gönderildiği süreçte, suç işleyen kimseler ise ellerini kollarını sallayarak dışarı çıkıyor.

FİLM SENARYOSUNDAN TUTSAK

MİT TIR'larıyla ilgili yaptıkları haber nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, 4 ay boyunca cezaevinde kaldı. Darbe planlarını deşifre eden haberleri nedeniyle Mehmet Baransu bir yılı aşkın süredir Silivri'de tutsak. 

Köşe yazılarından dolayı Gültekin Avcı, 9 ay sonra özgürlüğüne kavuşurken Samanyolu Genel Yayın Müdürü Hidayet Karaca, bir dizi film senaryosu nedeniyle 2 yıldır tutuklu. Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Silivri'de tutuklu bulunanların sayısı 35'e çıktı. Gazeteci ve akademisyenler zindanlarda çürümeye terk edilirken, IŞİD militanları, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na saldıranlar, kafe basanlar, dayak atanlar, dolandırıcılık yapanlar tek tek serbest bırakılıyor. 

IŞİD YAPILANMASINDA TUTUKLU YOK

Terör örgütü IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 7'si tutuklu 96 sanık hakkında açılan davanın 24 Mart 2016'da yapılan 4'üncü duruşmasında tüm sanıklar serbest bırakıldı. Mahkeme IŞİD'in Türkiye lideri olduğu iddia edilen Halis Bayancuk dahil tüm sanıkların tahliyesine oy birliğiyle karar verdi. 

IŞİD İÇİN ADLİ KONTROL

İstanbul Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısından sonra İzmir'de düzenlenen baskınlarda, terör örgütü IŞİD ile bağlantılı olduğu ileri sürülen 6 kişi gözaltına alındı. Av tüfekleri, havalı tabancalarla yakalanan 6 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

DÜKKAN BASANLAR SERBEST KALDI

İstanbul Beyoğlu'nda, Koreli bir vatandaşın plakçı dükkanını basarak içeridekileri döven 2 kişi adliyedeki sorgularının ardından serbest bırakıldı. ‘Ramazan ayında içki içiliyor' gerekçesiyle barbarca saldıran şüpheliler D.B. ve S.T. savcılık sorgusunun ardından serbest kaldı. D.B. ifadesinde, eşine yapılan hakaret ve saygısızlık gururuna dokunduğu için olay yerine gittiğini söyledi ve bu şekilde serbest bırakıldı.

MATBAA BASANLARA İLK DURUŞMADA BERAAT

Hürriyet gazetesinin Ankara'daki matbaasının bulunduğu binaya 8 Eylül 2015'te yapılan saldırının failleri ilk duruşmada beraat etti. Binada hasara yol açan 10 şüpheli hakkında ‘mala zarar verme, izinsiz gösteriye katılma' suçlarından dava açılmıştı. 10 sanık beraat ederken mahkeme, gazete binasına taş attığını itiraf eden O.A. isimli sanığa önce 1 yıl hapis cezası verdi, daha sonra iyi hal indirimi uygulayarak hapis cezası para cezasına çevrildi.

AHMET HAKAN'I DÖVENLER TAHLİYE EDİLDİ

Gazeteci Ahmet Hakan, 30 Eylül 2015 gecesi, evinin önünde dört kişinin saldırısına uğramış, burnu ve kaburgası kırılmıştı.  Saldırı sonrası gözaltına alınan 4 kişiden biri tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Tutuklu tek sanık olan Ahmet Şengüler, 27 Ocak 2016'da çıkarıldığı ilk mahkemece tahliye edilirken diğer sanıklar hakkındaki adli kontrol şartı da kaldırıldı.

4 MİLYONLUK VURGUNA CEZA YOK

İstanbul'da kanser ve şeker hastalarının raporlarını kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) 4 milyon TL zarara uğratıp, temin ettikleri ilaçları Suriye'de muhalif gruplara sattıkları tespit edilen 5 Suriyeli gözaltına alınmıştı. 3 yılda 4. kez aynı suçtan yakalanan çete üyeleri, sevk edildikleri mahkemece yine serbest bırakıldı. 2 bin Türk vatandaşını mağdur ettikleri belirlenen şebekenin, kanser ve şeker hastası vatandaşlarının raporlarına ulaşarak, doktorlara reçete yazdırıp eczanelerden ilaç temin ettiği tespit eldi.

KILIÇDAROĞLU'NA SALDIRANLAR TUTUKSUZ YARGILANIYOR

İstanbul'daki şehit cenazesinde, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun önüne kurşun atılması olayıyla ilgili gözaltına alınan şüpheliler serbest kaldı. Gözaltına alınan 3 kişiden ikisinin cinsel taciz, uyuşturucu ve yaralama suçlarından daha önceden sabıkalı oldukları ortaya çıktı. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu'na ayakkabı fırlatan Yunus Emrah S., Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanmış savcılığın talimatıyla serbest bırakılmıştı.

İL BAŞKANINI DÖVENLER DIŞARIDA  

Düzce'de, 26 Mart 2015'te CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan sokak ortasında tekme tokat dövülmüş tehditlere maruz kalmıştı. Tozan'ı döven Cihan Cengiz ve Raşit Arslanaydın gözaltına alınarak cezaevine konulmuştu. 3 gün geçen tutukluluk süresinin ardından Sulh Ceza Hakimliği 2 ismin tahliyesine karar verdi.

SABAH DÖVDÜLER ÖĞLEDEN SONRA SERBEST KALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, İstanbul Kadıköy'de, evinden çıktıktan sonra trafikte 3 kişinin saldırısına uğramıştı. Sağ'ı dövdükleri gerekçesiyle gözaltına alınan Cumhur T., Cüneyt K. ve Resul G., olayın trafikte yaşanan kazadan dolayı meydana geldiğini belirterek serbest kaldı.

UYUŞTURUCU TACİRLERİ ÖZGÜR

İzmir'in Torbalı ilçesinde Serpil Gülşer, uyuşturucu bağımlısı oğlu 18 yaşındaki O.İ.'nin adım adım ölüme gitmesini önlemek için uyuşturucu satıcılarını polise yakalattı. Ancak gözaltına alınan uyuşturucu tacirleri her defasında serbest bırakıldı.

HUKUK YANDAŞI KORUYOR

İstanbul Barosu eski Başkanı Muammer Aydın: Türkiye'de hukuksuzluğun tavan yaptığı ortamda bunlara şaşırmıyorum. Burada yandaşların korunup kollanması onlarla ilgili hukukun doğru dürüst uygulanmaması söz konusu. Hukuk yandaşı koruyan şekilde uygulanıyor ama karşısındakine de tam tersine aynı keyfilikte aleyhine uygulanıyor. Bu yargılamalar kendi içinde adil yargılama ilkesine de kesinlikle aykırı.

HEPİMİZİ ALACAKLAR

Hukuk Profesörü Yaman Akdeniz: Özgür Gündem'e destek olan arkadaşları terör propagandası suçu iddiasıyla tutukluyorlar. Cihangir'de kafe basıp adam dövenler dışarıda, gazetecilik yapanlar içeride. Sözün bittiği yerdeyiz. Artık, herkes hedef. Bu soruşturmalar tutuklamalar devam edecektir. Bugünler geçecek bu şekilde gitmez. Zor bir süreç olacak ama sonunda ifade ve basın özgürlüğü kazanacaktır. Erol Önderoglu uzun yıllardır arkadaşımız, dostumuz. Türkiye'deki ifade özgürlüğü ihlallerini belgeleme deyince aklımıza gelen ilk isim. Erol, hiç bir ihlali atlamazdı. Bugün de kendi hazırladığı raporların bir parçası oldu. Daha dibe vurmadık ve kuyunun da belli ki dibi yok. Sulh Ceza Hakimleri devlet için ‘adalet' saçmaya devam edecek. Sırayla ve birer birer alacaklar hepimizi.

NÖBETÇİ YÖNETMENLERE 14.5 YIL HAPİS TALEBİ

Özgür Gündem gazetesine destek için bir günlüğüne yayın yönetmenliğini üstlendiği için önceki gün 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci Ahmet Aziz Nesin hakkında, 2 gün sonra 3 ayrı iddianame hazırlandı. İddianamede, ‘şüpheli' olarak gösterilen 3 isim hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak, suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme' suçlamalarından 14 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi. İddianameler, 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerine gönderildi. Davanın kabul edilmesi halinde yargılama başlayacak.

<< Önceki Haber Şiddet dışarıda düşünce hapiste Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER