Şiddetli grip erken doğumu tetikleyebilir


Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Op. Dr. Yeşim Gürel, gebelikte şiddetli gribin erken doğumu tetikleyebileceğini belirtti. Gürel, "Genellikle gebeliğin ilk 3 ayını geçirdikten sonra grip aşısı yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır." dedi.

Yeşim Gürel, gebelikte gribe yakalanmanın risklerini anlattı. "Gebelikte şiddetli grip erken doğumu tetikleyebilir" diyen Gürel, "Hamilelik normal şartlarda gribe yakalanmak için ek bir risk oluşturmaz. Ancak hamilelik sırasında değişen bağışıklık sistemi, solunum sistemi ve dolaşım sistemi gribe bağlı yan etkilerin artmasına neden olur. Ayrıca doğuma yakın bir zamanda grip geçiren annenin,bunu bebeğine bulaştırma ihtimali çok fazladır. Hamilelik sırasında gribal enfeksiyon geçirildiğinde, hastalık anne karnındaki bebeğe bulaşmaz. Ancak bu enfeksiyonun şiddeti, bazen ardından gelişen zatürre durumu ve yüksek ateş nedeniyle erken doğum tetiklenebilir." ifadelerini kullandı.

'GEBELİĞİN 3. AYINDAN SONRA GRİP AŞISI YAPTIRILABİLİR'

Grip hastalığının aşı ile önlenebileceğine dikkat çeken Gürel, şunları söyledi: "Grip aşısı gebelik ve emzirme döneminde uygulanabilir. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayını geçirdikten sonra grip aşısı yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Grip hastalığının etkili bir tedavisi yoktur. Ancak hastayı rahatlatacak ve şikayetleri azaltacak destek tedavileri uygulanabilir. Gribe yol açan virüslere antibiyotikler etkili değildir. Başka bir enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotik kullanılmamalıdır."

Sonbahar ve kış aylarında gripten korunmak için; kapalı yerlerde uzun süre kalınmaması, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması gerektiğini vurgulayan Gürel, "Eller gün içinde sık sık yıkanmalıdır. Gribin en iyi tedavisi istirahattir, eğer mümkünse yatak istirahati yapılmalıdır. Yatak odasının iyi havalandırılması ve havanın nemli tutulması gereklidir. Çok sıcak ya da soğuk olmamak şartıyla bol miktarda sıvı alımı çok önemlidir. Tuzlu su gargaraları boğazı rahatlatabilir. Bol C vitamini içeren yiyecekler bağışıklık sistemini kuvvetlendireceğinden, bu dönemde daha fazla tüketilmesi önerilir. Alınan önlemlere rağmen birkaç gün içinde bir iyileşme görülmediği takdirde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Şiddetli grip erken doğumu tetikleyebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER