Şiddetli ve kısa süreli ağrılar nevralji olabilir


Nevralji ağrısı, bıçak saplanması, elektrik çarpması gibi, çok şiddetli, genellikle kısa süreli ve bölgeyle sınırlı ağrılar olabiliyor. Bacaktaki yanma hissi, şiddetli ve kısa süreli ağrılar, ağrı kesiciler ile ağrıların dinmemesi nevraljinin belirtileri olabileceğini belirten uzmanlar, şüphe duyulan ağrıların önemsenmesini ve mutlaka nedeninin araştırılması gerektiğini ifade ediyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi'nden Uzman Dr. İsmail Gökyar, nevralji hastalığının teşhis ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler verdi. Şüphe duyulan ağrıların nedenini araştırılması gerektiğini belirten Gökyar, "Bazen kanser, multiple skleroz, damar hastalıkları, sinir hasarı gibi önemli ve erken dönemde tanı konulması gereken hastalıkların ilk habercisi olabilir. Şüphe duyulan ağrılar önemsenmeli ve mutlaka nedeni araştırılmalı." dedi.

Bacaktaki yanma hissinin ve şiddetli kısa süreli ağrıların nevralji belirtisi olabileceğini belirten Gökyar, "Nevralji çok sayıda siniri etkilediği gibi bacakta da görülebiliyor. Özellikle bacağın uyluk yan yüzeyinde yanma şeklinde kendini gösteriyor. Bu uyluk siniri nevraljisi pantolon veya elbise teması halinde acımaya neden olabiliyor. Keskin, bıçak saplanması, elektrik çarpması şeklinde olan nevraljiler çok şiddetli ve genellikle kısa süreli ağrılar olabiliyor." şeklinde konuştu.

Uzman Dr. İsmail Gökyar, ağrı kesici ile ağrıların dinmemesinin de nevralji belirtisi olabileceğini belirterek, "Ağrı kesiciler ağrılarınızı azaltıyor ya da kısa bir süreliğine geçiyorsa bile bu durum sizi yanıltmasın. Bu bir nevralji belirtisi. Kısa bir süre hissedilen, kendi kendine veya basit bir ağrı kesici ile ortadan kalkan ağrılar geçici bir travma ile ortaya çıkmıştır ve araştırılmasına gerek olmayabilir. Ancak ilaç kullandığınızda geçse bile tekrar eden ve nedeni bilinmeyen ağrılar için bir uzmana başvurulmalı." diye konuştu.

Ağrıların birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ve yine birdenbire kaybolan nöbetler şeklinde ortaya çıkıyorsa bunun sebebinin nevralji olabileceğini belirten Gökyar, şu ifadeleri kullandı: "Sizin de ağrılarınız birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürüyor ve birdenbire mi kayboluyor? Dikkat bu da bir nevralji belirtisi. Hareket, yorgunluk, bölgesel basınç, hatta sadece bir öksürük, bir hıçkırık ya da bir esneyiş bile ağrıyı başlatabiliyor. İki nöbet arasında hasta kendini iyi hissedebilir ancak bu yanıltıcı olmasın. Bu tür ağrılardan şikayet edenler mutlaka bir uzmana başvurup sebebini öğrenmeli."

50-70 yaş arasında nevralji hastalığının en sık görüldüğü yaş olduğunu belirten Dr. Gökyar, özellikle bu yaş aralığında olanların ağrılarını hafife almaması konusunda uyardı. Bunun yanı sıra her yaş grubunun risk altında olduğunu da hatırlattı.

Hastalığın tedavi süreciyle ilgili bilgi veren Gökyar, "Nevraljilerin tedavilerinde temel amaç, sebebi ortadan kaldırmak. Ancak bir kısmı hiç bir nedene bağlı olmadan ortaya çıkabiliyor. Bu durum netleştirilirse hızla, ağrı şiddetlenmeden ilaçlarla tedavi edilmeli. Klasik ağrı kesicilere yanıt çok az oluyor. Sinir iyileşmesini sağlayan antiepiletikler (epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar) tedavide önemli yer tutuyor. Bu tip ağrılarda ilaç tedavisine yanıt alınamadığında ilgili sinir duyarsızlaştırılabiliyor. Bu duyarsızlaştırma işlemi en sık radyofrekans dalgaları ile yapılıyor. Bu sayede başarı ihtimali artarken işlemin riski azalıyor. Radyofrekans tedavisinde ilgili sinir veya sinir yumağı görüntüleme yöntemleri eşliğinde tespit ediliyor. Milimetrik olarak tespit edilen bu bölgeye radyofrekans uygulanıyor. Nevralji yeri ve tipine göre radyofrekans uygulama tekniği farklılık gösterebiliyor." ifadelerini kullandı.







































CİHAN
<< Önceki Haber Şiddetli ve kısa süreli ağrılar nevralji olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER