Sigara denetiminde 20 işletmeye 478 bin lira ceza


Kayseri'de sağlık personeli, emniyet görevlisi ve belediye zabıtasından oluşan 21 mobil ekibin, 2015 yılında yaptığı 45 bin 900 denetim sonucunda toplam 20 işletmeye 478 bin lira para cezası kesildi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, kentte yaptıkları kanser taramaları ile Kayseri'nin ülke genelinde ilk 4 sırada yer almasını sağlayan Halk Sağlığı Müdürü ve doktorları ile sağlık çalışanlarını tebrik ederek, kansere karşı oluşturdukları bilinç ve başarıları nedeniyle ödüllendirdi. Vali Düzgün, Valilik Toplantı Salonu'nda, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ ve şube müdürü doktorlar ile kanser tarama birimlerinde görevli hemşire ve ebeleri kabul ederek, rahim ağzı kanseri taramasında 81 il arasında 4'ncü olan Halk Sağlığı Müdürlüğü personeline başarı belgelerini verdi.

4 Şubat'ın Dünya Kanser Günü olduğunu hatırlatan Vali Düzgün, Halk Sağlığı Müdürlüğü personelini Kayseri'de kanser taraması ve önlenmesindeki gayretlerinden dolayı tebrik etti. Son dönemlerdeki beslenme alışkanlıkları, yaşam koşulları ile bazı sıkıntılı hastalıkların da ortaya çıktığını belirten Vali Düzgün, bu olumsuzluklar sebebiyle özellikle bazı kanser türlerinde artışlar olduğunu kaydetti. Vali Düzgün, yanlış beslenme, fiziksel aktivite eksikliği, alkol, sigara gibi alışkanlıklardan kaynaklanan hastalıkların günümüzde yaygınlaştığına dikkati çekerek, hem önleyici hem koruyucu sağlık hizmetleri çalışmaları ile vatandaşların daha sağlıklı bir ortamda yaşamaları ve bilinçlenmelerini arzu ettiklerini dile getirdi.

Kansere en çok sebep olan alışkanlıkların başında sigara ve alkol geldiğini kaydeden Vali Düzgün, sözlerine şöyle devam etti: "Kanserin sebebinin yüzde 80'in üzerinde sigara alışkanlığı olduğu bilim adamlarımızca dile getiriliyor, onun için bütün vatandaşlarımızın da sigarayla olan bağlarını azaltmalarını ve koparmalarını arzu ediyorum. Son yıllarda özellikle sigaranın toplu alanlarda kullanılmasının yasaklanması ile ilgili çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. İlimizde 21 mobil ekiple sağlık personeli, emniyet görevlisi ve belediye zabıtasından oluşan ekiple 2015 yılında 45 bin 900 denetim yapılmış ve toplam 20 işletmeye 478 bin lira para cezası kesildi. Amacımız sigara yasağına uymayan mekanların cezalandırılması değil, ama kurallara uygun hareket etmeyenlerle ilgili de cezalandırma yoluna mecburen başvuruyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan da sigara yasağına uyulmadığına ilişkin zaman zaman şikayet geliyor ve bunları da değerlendiriyoruz."

Vali Düzgün, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 26 bin rahim ağzı taraması, 12 bin kolorektal kanser taraması ve 2 bin 534 meme kanseri taraması olmak üzere toplam 40 bin 534 tarama yapıldığını belirterek, bu taramalar sonucunda Halk Sağlığı Müdürlüğünün 81 il arasında rahim ağzı taramasında 4'ncü, kolorektal kanser taramasında ise 5'inci olduğu bilgisini verdi.

Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ ise Dünya Kanser Günü'nde Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri ve kanser ile mücadele çalışmalarını yürüten personeli motive ettiği için Vali Düzgün'e teşekkür ederek, çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. Karadağ, her yaş grubu ve her kanser çeşidine göre bir hedef nüfusları olduğunu ve bu hedef nüfusa giren herkesin kanser taramalarını gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirterek, kanserin en büyük sebebi olan sigara ile ilgili denetimlere de sıkı bir şekilde devam edeceklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Düzgün, Halk Sağlığı Müdürlüğü personeline göstermiş olduğu çalışmalardan dolayı başarı belgesi verdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Sigara denetiminde 20 işletmeye 478 bin lira ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER