Sigarada bulunan 81 madde doğrudan kansere yol açıyor


Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yılmaz, sigara tiryakiliğinin en öldürücü bağımlılık olduğunun altını çizdi. Yılmaz, sigarada 4 binden fazla maddenin bulunduğunu, bu maddelerden de en az 81 tanesinin doğrudan kansere yol açtığını vurguladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yılmaz, Suudi Arabistan Okulu öğrencilerine sigara bağımlılığı konusunda seminer düzenlendi. Nikotinin ciddi bağımlılık yapma özelliğine sahip olduğunu anlatan Yılmaz, sigaranın başladıktan sonra bırakması zor bir alışkanlık olduğunu açıkladı. Bunun için sigaraya hiç başlanılmaması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, "Sigara içerisinde bulundurduğu maddeler ile doğrudan kanserli hücreleri aktive etmenin yanı sıra KOAH olarak bilinen kronik bronşit hastalığının da en büyük sebeplerindendir. Sigara kullanımı içerisinde bulundurduğu maddelerden dolayı yeterli oksijen alınımına izin vermediği için cilt, dudak, gırtlak kanserlerini de tetiklemektedir." dedi.

PASİF İÇİCİLERİN AKCİĞER KANSERİNE YAKALANMA OLASILIĞI YÜZDE 90

Sigara kullanımının en çok 25-44 yaş aralığında gözlemlendiğini belirten Yılmaz, lise dönemlerindeki sigara kullanımlarının üniversite çağlarında biraz daha azalma gösterdiğinin altını çizdi. Pasif içicilerin de akciğer kanseri gibi kanserlere yakalanma olasılığının yüzde 90 olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ayşe Yılmaz öğrencilerden çevrelerinde sigara kullanan kişileri uyarmalarını istedi. CİHAN
<< Önceki Haber Sigarada bulunan 81 madde doğrudan kansere yol açıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER