Sigarayı bırak, KOAH riskini azalt


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Karadağ, kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) en önemli sebebinin sigara olduğunu söyledi. KOAH'ı, uzun süredir devam etmekte olan tıkayıcı, bronşlarda daralmaya sebep olan bir akciğer hastalığı olarak tanımlayan Karadağ, sigara bağımlılarının yaklaşık yüzde 20'sinde görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. Karadağ, yaptığı açıklamada, "KOAH belirtileri ilk yıllarda eforla, ilerleyen dönemlerde ise istirahatte bile ortaya çıkan nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigaranın içerdiği zararlı gaz ve maddelerin salgılanmasına neden olan iltihabi hücreler, akciğerlerde kalıcı hasar meydana getirmektedir. Nefes açıcı ilaçlarla hastalığın belirtileri kısmen düzelir ancak hava yollarında oluşan değişiklikler kalıcı olduğundan, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz. Bu yüzden sigara içmemek, içiyorsak hastalık oluşmadan önce bırakmak çok önemlidir. KOAH hastalarının da sigarayı bırakması, hastalığın ilerleyişini yavaşlatacaktır." dedi.

KOAH teşhisi koyulan hastaların solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının önemini vurgulayan Karadağ, bunların sadece teşhiste değil, hastalığın şiddetinin belirlenmesi ve seyrinin takibinde de kullanıldığını söyledi. KOAH'ın, bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilip uygun tedavi başlatılması gerektiğini söyleyen Füsun Karadağ, "Hastanın, ilaçlarını doktor kontrolünde, önerilen dozlarda, düzenli bir şekilde kullanması çok önemli." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Sigarayı bırak, KOAH riskini azalt Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER