Sigarayı bırakanların kanser olma risklerini yüzde 60 azalıyor

Sigarayı bırakanların kanser olma risklerini yüzde 60 azalıyor

Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği (ATOD) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Benekli, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü'nde tiryakilere 'sigaradan kurtulun' çağrısı yaptı. Prof. Dr. Benekli, sigara alışkanlığının kanser türlerine yol açan etkileride dikakt çekerken, bırakanlarda 10 yıl içerisinde kanser olma riskinin yüzde 60 azaldığı bilgisini verdi.

Sigaranın hemen hemen tüm kanser türleri ile bağlantısı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Benekli, içerdiği kanserojen maddeler nedeniyle sigaranın en çok neden olduğu kanser türlerinin akciğer ve gırtlak kanseri olduğunu vurguladı. Sigaranın, kansere neden olan tüm etmenlerden daha net bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Benekli, akciğer kanserlerinin yüzde 90'ının sigara kullanımına bağlı oluştuğunu söyledi.

"Kanser hastalarının yüzde 90'ından fazlası sigara kullanıyor" diyen Prof. Dr. Benekli, son 10-15 yıllık süre içerisinde özellikle kadınlarda sigara kullanımının ve buna bağlı akciğer rahatsızlıklarının arttığına dikkat çekti. Sigara alışkanlığını bırakmanın kanser riskinin azaltılmasına olan etkilerinden de bahseden Prof. Dr. Benekli, "Sigarayı uzun yıllar boyunca ağır bir şekilde kullananlar için kanser riski bulunuyor. Sigara bırakıldıktan 20 yıl sonra beden, hiç sigara içilmemiş bir duruma kavuşuyor. Sigara bırakıldıktan 10 yıl sonra kanser riski %60 oranında azalıyor." ifadelerini kullandı.

Sigaraya bağlı akciğer hastalıklarından örnekler veren Benekli, şunlaır söyledi: "Sigara doğrudan akciğerdeki alveollerin yapısını bozuyor ve akciğeri işlev göremez hale getiriyor. Bu hasar arttığında akciğerde hipoksi adını verdiğimiz oksijensizlik durumu oluşuyor ve dokulara yeterli oksijen gitmediği için kalbe aşırı bir yük biniyor. Dolayısıyla kalp yetmezliği ve tansiyon artışı oluyor."

Sigaranın kanserin yanı sıra anfizem ve kalp yetmezliği gibi hastalıklara da yol açtığını hatırlatan Prof. Dr. Benekli, akciğerde oluşan bazı hasarların geri dönüşü olmadığını ve bu durumun hiç oluşmaması için sigaranın hemen bırakılmasının gerektiğine dikkat çekti.

"Dudak tiryakiliği" ve "günde 1-2 sigara içme" gibi sigara kullanımına dair yaygın iyimserlik kanılarına da değinen Prof. Dr. Benekli, "Sigara kullanımın yoğunluğu kanser riskinin ölçülmesinde bir miktar etkili olsa da sigara sigaradır." dedi. Sigara kullanmayıp sigara içilen ortamlarda bulunanların da belirli oranda risk altında olduğunu vurgulayan Mustafa Benekli sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigaraya bağlı kanserlerin oranı dünyanın her yerinde aynı. Sigarayı bırakmak her ne kadar zor olsa da, ömrü uzattığı kesindir. Bu bağlamda sigarayı bir uzman nezaretinde bırakmanın önemine dikkat çekiyor, özellikle kanser riski altındakilerin sigarayı hemen bırakmalarını tavsiye ediyoruz."

Son yıllarda uygulanan ve kamuya açık alanlarda sigara içimini yasaklayan düzenlemelerin akciğer kanserindeki artışı azaltmada etkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Benekli, sözlerini şöyle tamamladı: "Yasaklar sigarayı bırakma ve hiç başlamama konusunda vatandaşlarımızı özendiriyor. Kısa vadeli veriler umut verici. Uzun vadede akciğer kanserlerinde azalma bekliyoruz. Artış hızındaki azalmayı şimdiden gözlemleyebiliyoruz." CİHAN
<< Önceki Haber Sigarayı bırakanların kanser olma risklerini yüzde 60... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER