Sigarayı bırakmak için, canınız sigara çektiğinde bir bardak süt için


Uzman Doktor Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, birçok insanın her yeni yıla 'bu kez sigarayı kesin bırakıyorum' diye başladığını belirtti. Sigaranın en ölümcül hastalıkların önlenebilir nedenlerinin başında geldiğine vurgu yapan Hürkal, "Canınız sigara istediğinde yakmadan önce bir bardak süt ya da küçük bir fincan portakal, greyfurt, vişne gibi meyve suyu için. Ağız içi PH ne kadar asidik olursa, nikotin isteği ve emilimi o kadar yavaş olur." dedi.

Uzman Doktor Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, 7 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Çocukluk ve gençlik çağında kazanılan sigara içme alışkanlığının, sosyal, psikolojik ve genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını kaydeden Hürkal, çocukluk çağında anne, baba veya diğer büyüklerinin sigara içtiğini gören çocukların, merak içgüdüsü ile sigara içmek istediğini vurguladı. Hürkal, "Ebeveynler sigara içtiği halde çocuğa 'Ben sigara içiyorum ama sakın sen içme' dendiğinde çocuğa inandırıcı gelmiyor ve sorunun büyük olmakla ilgisi olduğunu düşünüp sigarayı büyümüş olmanın bir sembolü olarak görmeye başlıyor. Küçük yaşlarda birkaç adetle başlayan sigara alışkanlığı 8-10 yıl içinde artış göstererek nikotin bağımlılığı ortaya çıkıyor." ifadesinde bulundu.

PASİF İÇİCİLERİN YAŞADIĞI EN ÖNEMLİ SORUN, KÜL TABLASINDAKİ SİGARA DUMANI

Hürkal, pasif içicilerin yaşadığı en tehlikeli durumun yanan kül tablasındaki sigaradan çıkan toksik gazlar olduğuna dikkat çekti. Hürkal, "Pasif içicilik, filtreli ya da filtresiz, düşük katranlı ya da nikotinli sigara dumanına maruz kalma, dumanın oranı, kapalı yerin boyutu, solunan miktar, maruz kalma süresi gibi değişik faktörlerden etkilenmektedir." diye kaydetti.

Hürkal evde sigara içilmesi sonrasında çocuklarda oluşan zararları şu şekilde açıkladı:

"Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş olur, bebekler hastaneye başta astım ve solunum yolu infeksiyonları olmak üzere normalin 3 katı kadar daha çok başvurur, ani bebek ölüm riski 2,5 kat artar, eşi sigara içen bireylerin akciğer kanseri riski 2 kat artıyor, eşi sigara içenlerde kalp hastalığı riski 2 kat artar."

1 YIL TAKİPLE SİGARADAN KURTULUN

Hürkal, sigara içme alışkanlığını insanların sonradan edindiği bir davranış olduğunu belirtti. İn-sanların doğasında sigara içme davranışının olmadığına vurgu yapan Hürkal, bu nedenle sigara içme davranışından vazgeçilmesinin de mümkün olduğunu aktardı. Hürkal, "Sigara içme nikotin bağımlılığı sonucu sürdürülen bir davranıştır. Sigara içen bireylerin yüzde 70 'i hayatlarının bir döneminde sigara bırakmayı türlü yöntemlerle denemekte. Sigara içiminde; davranış alışkanlığı, fizik ve psikolojik bağımlılık büyük rol oynuyor. Bu sebeple, sigarayı bırakabilme süreci bir hekim kontrolünde yaklaşık 1 yıllık takiple mümkün olmaktadır." dedi.

SİGARAYI BIRAKMANIZA YARDIMCI OLACAK İPUÇLARI

Hürkal, sigarayı bırakmaya yardımcı olacak ipuçlarını şu şekilde açıkladı:

"Hedeflediğiniz bırakma gününden 2 hafta önce, katran ve nikotin içeriği düşük bir markaya geçin. Bu, sigara içme davranışınızı değiştirmenize yardımcı olacaktır.

Her bir sigaranın sadece yarısını için.

Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.

Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.

Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı ola¬cak şekilde değiştirin. Örneğin süt için. (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğini düşünür)

Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bar¬dak meyve suyu için.

Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokuları hoş olmayacaktır.

İçtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın."

CİHAN
<< Önceki Haber Sigarayı bırakmak için, canınız sigara çektiğinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER