Silvan'da sükûnet bir türlü sağlanamıyor

7 Haziran seçimlerinden sonra bir anda patlak veren terör saldırıları doğudaki bazı ilçelerde hayatı durma noktasına getirdi.

Silvan'da sükûnet bir türlü sağlanamıyor

Geçtiğimiz hafta bir gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır Silvan'da dün yine çatışma çıktı ve bazı mahallelerde yine sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halk ise ilçeyi terk etmeye başladı.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 5 gün aradan sonra gerginlik yeniden başladı. Çatışmaların yaşandığı 3 mahallede oturanlar başta olmak üzere ilçe halkı şehri terk etmeye başladı. PKK'nın gençlik ve asayiş birimi olarak tanımlanan YDG-H mensuplarının sokak aralarına yeniden setler kurup hendekler kazması üzerine güvenlik güçleriyle çatışma çıktı. Geçen hafta 1 gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçede yeniden aynı yasak devreye girdi. Mescit, Selahattin ve Tekel mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Sık sık patlama seslerinin duyulduğu mahallelerde ne olduğu tam olarak anlaşılmıyor. İlçeye giden gazeteciler, polis tarafından ‘terk edin burayı, yasak basın için de geçerli' sözleriyle uyarılıyor. Bazı polis araçlarından ise gazetecilerin namlu doğrultulup ilçeyi terk etmeleri isteniyor. Cadde ve sokaklarında zırhlı polis araçlarının gezdiği Silvan'da bütün işyerleri kapalı.

Silvan'da çatışmaların başlamasının ardından sokağa çıkma yasağının ilan edilmesiyle halk, ilçeyi terk etmeye başladı. İlçe garajındaki bütün minibüsler Diyarbakır ve Batman'a yolcu taşıdı. Vatandaşlar buldukları araçlarla ilçeden çıkmaya çalıştı. Çok sayıda vatandaş ilçe otogarında uzun süre minibüs bekledi. Çatışmaların olduğu mahallede bulunan yaşlı ve hasta Zümrüt teyzeyi ise oğlu el arabasıyla taşıdı. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile bir grup avukat da ilçede neler olup bittiğini yerinde görmek için Silvan'a hareket etti. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Silvan'da olağanüstü bir durumun yaşandığını söyledi. Elçi, “Bugün sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş. Gerçekten olağanüstü bir durum yaşanıyor. Bazı mahalleler tamamen boşalmış. Siviller birtakım kaygılarla can güvenliği korkusuyla kenti terk etmişler. Bu üzücü bir durum.” dedi.

YÜKSEKOVA'DA PKK'LILAR MAHALLE BOŞALTTIRDI, ÇATIŞMA ÇIKTI

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde ise Orman mahallesine sabah saatlerinde gelen bir grup PKK'lı, acil bir şekilde mahallenin boşaltılmasını istedi. PKK'lılar mahallenin boşaltma gerekçesi olarak ‘çatışma başlatılacağını' öne sürdü. Teröristlerin zorlamasıyla Orman mahallesi sakinleri evlerini terk etti. Daha sonra öğle saatlerinde şehir merkezinde çatışma çıktı. Cengiz Topel Caddesi Eczaneler kavşağında bekletilen zırhlı araçlara yönelik saldırının ardından Kobra ve zırhlı araçlarla müdahale edildi. Otomatik silahların kullanıldığı çatışmada silah sesleri uzun müddet yankılandı. Ağır silahların kullanıldığı çatışmaya Jandarma Özel Harekât timleri de katıldı. Kepenkler ise gün boyu kapalı kaldı. Öte yandan Hakkâri'nin Şemdinli ve Çukurca ilçesinde bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

<< Önceki Haber Silvan'da sükûnet bir türlü sağlanamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER