Şimdi bağış alanlar düşünsün

Amerika’da kara para aklamak ve ambargoyu delmek gibi suçlardan tutuklanan İran asıllı Türk işadamı Reza Zarrab (Rıza Sarraf) kefaletle tahliye olmak için mahkemeye yeniden müracaat etti. Avukatları, Zarrab’ın ne kadar hayırsever işadamı olduğunu 5 milyon doları bulan bağış listeleri ile ispat etmeye çalıştı.

Reza Zarrab iddianamesinin ayrıntılarında ne var?

176 sayfalık listeye göre en fazla bağışı 2,4 milyon dolar ile Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği’nin (TOGEM-DER) aldığı anlaşılıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın eşi Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu ve halen himayesinde faaliyetlerini sürdüren TOGEM-DER’in yönetim kurulu üyeleri arasında eski AB Bakanı Egemen Bağış’ın eşi Beyhan Bağış’ta var. 

Derneğin başkanlığını Emine Erdoğan’nın yengesi Saadet Günbahar yapıyor.

ABD’de soruşturmayı yürüten New York Eyelat Savcısı Pree Bharara’nın iki Türk vatandaşı hakkında tutuklama kararı aldırdığı ve bu isimlerden birinin Egemen Bağış olduğu iddia ediliyor. 

Zarrab daha önce de Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) yaptığı bağışlarla gündeme gelmişti. 

Zarrab’ın bağışlarını Cumhurbaşkanın eşi ve oğlu derneklerine yapması dikkat çekiyor. Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce Reza Zarrab için ‘hayırsever işadamı’ ifadelerini kullanmıştı.



Zarrab’dan, derneğe 150 bağış  

Zarrab, TOGEM-DER’e 150 ayrı bağışta bulunmuş. 2013 yılından itibaren yapılan bağışların birçoğu Zarrab’ın sahibi olduğu Volgam Gıda ve Royal Denizcilik aracılığıyla gerçekleşmiş. 

Derneğe 2016 yılına kadar toplam 2 milyon 401 bin dolar yardım yapılmış.

Zarrab’ın, aralarında Eğitim Bakanlığı’nın da bulunduğu kişi, kurum ve derneklere yaptığı bağışın toplamı ise 10 milyon 200 bin lira.

ABD’de tutuklu bulunan işadamı Reza Zarrab, avukatı Benjamin Brafman aracılığıyla mahkemeye 10 milyon doları nakit, toplam 50 milyon dolarlık kefalet ödemeyi önerdi. 

Ayrıca Zarrab’ın ev hapsinde tutulması durumunda onu koruyacak güvenlik şirketi ile de anlaşma sağlandı. 

Fakat mahkeme kabul etmedi. ABD Hükümeti’nin Reza Zarrab aleyhine açmış olduğu dava,Türkiye’nin  İran’a yönelik yaptırımların ‘gaz karşılığında altın’ formulüyle delinmesi suçunu içeriyor. 



Adı bağış listesiden çıkarılmış

TOGEM- DER internet sitesinde yayınlanan bağış ve destekçilerin listesinden Reza Zarrab’ın adı çıkarılmış. 

TOGEM-DER bağışı ile yapılan bir çok okulda, ‘Hayırsever Rıza Sarraf tarafından yapılmıştır ve eğitime kazandırılmıştır’ teşekkür levhaları hazırlanmıştı.

TÜRGEV’e de bağış yapmıştı

Daha önce TÜRGEV’e 99.9 milyon dolarlık ‘bağış’ta bulunan Royal Protokol adlı şirketin, Sarraf’a ait olduğu ortaya çıkmıştı. 

TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın iddialara, “Rıza Sarraf  TÜRGEV’e bağışta bulundu. Resmi kayıtlarımızda var, rakamı hatırlamıyorum.” sözleriyle cevap vermişti.

<< Önceki Haber Şimdi bağış alanlar düşünsün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER