"Sınav öncesi çay ve kahve tüketilmemeli"



ESKİŞEHİR (CİHAN)- 15 Mart Pazar günü üniversite girişin ilk adım olan YGS sınavında 2 milyondan fazla aday ter dökecek. Sınava birkaç gün kala olası mide rahatsızlıklarını engellemek, sınav stresini azaltıp konsantrasyonu artırmak için beslenme düzeni önemli. Uzmanlar sınav öncesi ve günü kahvaltı yapılmalı, açıktan satılan besinler tüketilmemeli. Sınav öncesi uzak durulması gerekenlerin başında ise çay ve kahve geliyor.

AÇIKTAN SATILAN BESİNLER TÜKETİLMEMELİ

Öğrencilerin sınav öncesi, beslenmelerine yeteri kadar önem vermediklerini söyleyen Eskişehir'de özel bir hastahane de çalışan beslenme ve diyet uzmanı Senem Döz, "Sınav sabahı ve öncesinde öğrenciler büyük stres yaşamaktadırlar. Bu stres enerji kaybına neden olmaktadır. Bunun için öğrencilerin bazı kurallara dikkat etmeleri lazım. Bu Kurallardan biriside sınavdan önce mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltı evde yapılmalı dışarda satılan yiyecekler tüketilmelidir. Sınav öncesinde açıkta satılan ürünlere mümkün olduğunca dikkat edilmelidir. Çünkü açıkta satılan besinler hem hijyen açısından hem de bozulmuş olabilmesi oranı çok yüksektir. Kahvaltıyı alışkanlık haline getirmeleri çok önemli çünkü hem konsanttrasyon için hem dikkat eksikliği yaşayan öğrencilerde enerji ihtiyacı oluyor. Çünkü sınav öncesi akşam aç kalıyor. Bu açlıktan sonra bir kahvaltı yapılması şarttır. Bu kahvaltıda süt, taze sıkılmış meyve suyu, yumurta, peynir, tahin ve pekmez birkaç dilim buğday ekmeği olursa kan şekeri çok çabuk yükselmemesi için hem lif kaynağı bakımından öneriyorum. Kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Uyku düzenleri için geçe geç saatlerde yağlı yemekler yenilmemeli. Uyku saatleri 10 ile 11 de yatıp sabah erkenden kalkmalı ve böylece güne daha dinç başlarlar." dedi.

YAĞLI YEMEKLERDEN OLDUKÇA UZAK DURULMALIDIR

Sınava öncesi gaz çıkarıcı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini belirten Döz, "Kuru bakliyat gibi. Liften zengin yiyecek ve yağlı yemeklerden oldukça uzak durulmalıdır. Pişirme şekli olarak daha çok ızgara haşlama veya fırında gibi balık, tavuk bunu yanında ceviz, fındık, gibi besinler tüketilmelidir. Bunlar protein kaynağı yüksek yiyecekler dolaysıyla hem enerji açısından hem de daha çok uyanma problemi yani daha konsetrasyon yüksek olması için bunları öneriyorum. Yine Sınav öncesi ve sınav sabahı şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Bunun yerine kuru meyveler gibi besinler tüketilmelidir." diye konuştu.

SINAV ÖNCESİ KAHVE VE ÇAY İÇMEYİN

Sınav esnasında bol su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Döz, "Sınav öncesi ve sınav esnasında su tüketile bilir. Veya taze sıkılmış meyve suyu da tüketilebilir. Kafein tüketimine dikkat etmeliler. Çünkü kafein adreyani serbest bıraktı için konsanttrasyon da dikkat bozukluğu yaşayabilirler dolaysıyla kahve ve çay içilmemeli sınav öncesinde." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "Sınav öncesi çay ve kahve tüketilmemeli" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER