Sınav uğruna çocuğunuzla ilişkilerinizi bozmayan


25-26 Kasım'da tüm Türkiye'de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı'nın heyecanı yaşanacak. Gelecekteki eğitim yaşantılarının nasıl yol alacağını şekillendirmeye yardımcı olacak TEOG, sınava girecek öğrenciler kadar ailelerini de heyecanlandırıyor. Sınavların hayatın her kademesinde olacağını, bunun gelip geçer bir durum olduğuna dikkat çeken Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, "Sınav uğruna çocuğunuzla olan ilişkilerinizi bozmayın." dedi.

Dr. Obengül Ejder, sınavların öğrenciler için hayatlarının fırsatı olabildiği gibi, sınava hazırlanırken yapılan bazı hataların sınavın olumlu sonuçlanmasını engelleyebildiğine dikkat çekti. Stresin tamamıyla olumsuz bir durummuş gibi algılanmasına rağmen, karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebilecek bir olay olduğunu vurgulayan Dr. Ejder, hatta stresin kişinin sorumluluğunda olan olayın zamanında ve yeterince başarı ile sonuçlandırmasını sağladığını söyledi. Buna karşın aşırı stresin uykuya dalamama, kendini yorgun hissetme, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, hazımsızlık, barsak faaliyetlerinde değişiklik ve kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girmeye sebep olabileceğini bildiren Dr. Obengül Ejder, sıvana girecek öğrenci kadar aileye de büyük görev düştüğünü söyledi.

ÖNCE SİZ SAKİN OLUN
Aileler tarafından sarf edilen bazı olumsuz sözlerle öğrenciyi korkutmanın, umutsuzluğa kaptırmanın doğru olmadığının altını çizen Dr. Ejder, "Çocuğunuzun sakin olmasını istiyorsanız önce siz sakin olun. Sınavlar hayatın her kademesinde olacaktır, gelip geçer; sınav uğruna çocuğunuzla olan ilişkilerinizi bozmayan yapamayacağınız tehditlerde ya da vaatlerde bulunmayın. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle çocuğunuza hissettirin. Çocuğunuzun sınava dair olumsuz düşüncelerini, olumluya çevirin." diye konuştu.

SINAVA OLUMSUZ DÜŞÜNCELERLE GİRMEYİN
Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, öğrencilere, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de yani hayal ettikleri bir okulu kazanamamanın da normal olduğunun kabul edilmesi önerisinde bulunarak, "Her şeyden önce TEOG sınavını, hayatınız boyunca karşılaşacağınız imtihanlardan sadece biri olarak kabul edin ve gözünüzde büyütmeyin. Sınavın her şey olmadığını, zekânızın ölçülmediğini, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu bilin. Olumsuz düşüncelerle beklentilerinizi ve planlarınızı ilişkilendirmeyin." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Sınav uğruna çocuğunuzla ilişkilerinizi bozmayan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER