Sindirim sistemi rahatsızlığını azaltmak için papatya çayı için


Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, sindirim sistemi rahatsızlıklarının etkilerini azaltmak için, yemeklerden sonra papatya çayı içilmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Sezik, papatya çayının keyif için de içilebileceğini söyledi. Ancak tüketicilerin bir konuda dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Sezik, aktar ve diğer yerlerde açıkta veya paketlenmiş halde satılan papatyaların mayıs papatyası olmadığını, yarar yerine zarar verebileceği uyarısında bulundu. Prof. Sezik, şu ifadeleri kullandı: "Kimyasal yapıları farklı olduğu için papatyadan beklenen şifalı etkileri göstermez, hatta zararlı olabilirler. Papatyaya benzeyen ve bilimsel adı 'Senecio' olan bitkilerin çiçekleri de aktarlarda papatya olarak satılmaktadır. Bu bitkinin çiçeklerinde, karaciğerin yapısını ve çalışmasını bozan maddeler bulunmaktadır. Yani karaciğer zehridirler. Hemen her yıl aktarlarda bulunan papatyaları toplayıp hangi bitkiye ait olduğunu tayin ediyoruz. Dolayısıyla bu bilgi bilimsel çalışmaların sonucudur."

Türkiye'de bilimsel isimleri farklı olan çok sayıda bitkiye papatya dendiğini belirten Prof. Dr. Sezik, gıda, şifa verici veya bitkisel ilaç olarak bilimsel adı 'Matricaria recutita' olan mayıs papatyasının kullanıldığını kaydetti. Papatyanın değişik etkilerinden dolayı Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığını aktaran Prof. Dr. Sezik, bu etkileri şöyle anlattı: "Hafif spazm, gaz, geğirme gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında, bu belirtileri giderici olarak ve bilhassa çocuklarda karın ağrılarında, bebeklerde gaz sancılarının giderilmesinde kullanılır. Belirtilen amaçlar için dahilen çayı, çözünen çayı ve damlaları kullanılmaktadır."

Prof. Dr. Sezik, papatya çayının şifalı olduğunu belirterek, "Bilhassa gaz, hafif spazm gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında, yemeklerden sonra papatya çayı içilmesini tavsiye ediyoruz. İçimi de hafif olduğu için, zaman zaman keyif için papatya çayı içilmesi, kişinin hem sıvı ihtiyacını giderecek hem de papatyanın şifalı etkilerinden yararlanmasını sağlayacaktır." ifadesini kullandı.



CİHAN
<< Önceki Haber Sindirim sistemi rahatsızlığını azaltmak için papatya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER