Sınır bölgelerimizde yaşanan kan donduran gerçek

Suriye’deki bölgeleri hangi örgüt alırsa tam karşısında bulunan ilçelerimizdeki hava değişiyor. Şanlıurfa ilçelerinden Suruç'ta PKK uzantılı YPG tüm etkisini günlük hayatta gösteriyor.

Sınır bölgelerimizde yaşanan kan donduran gerçek

Suriye'nin bitişiğindeki ilçelerde terör örgütleri yuvalanmış durumda. PKK-YPG hakimiyetinin gözle görülür boyutlara ulaştığı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde canlı bomba saldırısının ardından ilçeye giden basın mensuplarına asker ve polis değil, YPG militanları kimlik kontrolü yapıyor. Akçakale’de IŞİD, Ceylanpınar’da ise hem IŞİD hem PYD varlığı net şekilde görülüyor.

Türkiye savaş uçaklarıyla sınır ötesindeki Suriye’de terör yuvalarını bombalarken, sınırın Türkiye tarafında ise ilçeler terör örgütlerince paylaşılmış durumda. Suriye’deki bölgeleri hangi örgüt alırsa tam karşısında bulunan ilçelerde hava değişiyor. Suruç’ta PKK uzantılı YPG, Akçakale’de IŞİD, Ceylanpınar’da ise hem IŞİD hem PYD varlığı gözle görülür boyutlara ulaştı. 45 dereceye ulaşan sıcaklıklardan daha çok örgüt baskısı bunalttı.

HAYAT DURUYOR

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi PKK-YPG hakimiyeti gözle görülür boyutlara ulaştı. Suruç’taki intihar saldırısının ardından ilçeye giden basın mensuplarına asker ve polis değil, YPG militanları kimlik kontrolü yaptı. Kürt gençler, Suruç’tan her gün Kobani’ye savaşmaya geçiyor. Cenazeler de HDP’li belediyelerin araçlarıyla Mürşitpınar Kapısı’ndan Suruç’a getiriliyor. Zafer işaretleri ve Kürtçe sloganlar eşliğinde ilerleyen cenaze konvoylarının geçişi sırasında ilçede hayat duruyor. Esnaf dükkanın kapısında, vatandaşlar ise balkonlarda alkışlarla cenazeleri karşılıyor. Asker ve polis bu görüntülere herhangi bir müdahalede bulunmuyor.

32 kişinin hayatını kaybettiği bombalama haberlerinin takibi için gittiğimiz Amara Kültür Merkezi girişinde kimlik kontrolünü YPG yetkilileri yaptı. YPG’ye mensup iki kişi tarafından basın mensuplarının kimliklerinin fotoğrafı akıllı telefonlarla çekilerek kaydedildi. Basın kimliğinin yanı sıra kredi kartı veya diğer kimliklerle eşleştirme yapıldı. Daha sonraki giriş çıkışlarda “Tamam bu arkadaşın kimliği bizde var. Arayın geçsin” sözleri kulakları çınlattı. İlçenin diğer noktalarında da haber yazdığımız sırada yanımıza yaklaşan gençler ve çocuklar “Ne bekliyorsunuz burada? Kimlik göreyim” diyerek kontrol yaptı. Bütün bu kontroller ilçe emniyet, ilçe jandarma ve hudut karakolunun bulunduğu, adım başı A haberleri'>TOMA, akrep, polis araçlarının bulunduğu Suruç’ta olağan hale gelmiş.

IŞİD MİLİTANLARI KOL GEZİYOR


1 ay öncesine kadar IŞİD’in hakim olduğu Tel Abyad’ın karşısındaki Akçakale’de de IŞİD militanları kol geziyor. Tel Abyad’ı PKK-YPG’ye kaptıran IŞİD, militanlarının bir kısmını Türkiye’ye geçirdi. Akçakale’de IŞİD teröründen tedirginlik bulunsa da PKK-PYD terörüne karşı sempati duyanlar da var. Bu sempatinin arkasında IŞİD’in Tel Abyad’ı kontrolünde tuttuğu sırada örgüt yöneticilerin Türkiye’ye giriş çıkışlarının yattığı vatandaş tarafından dile getiriliyor.

CEYLANPINAR İKİ ARADA BİR DEREDE


YPG bayrağının ilk asıldığı Ceylanpınar ise iki polisin uyurken katledilmesi şokunda. IŞİD ve PYD arasında sıkışan ilçede insanların en uğrak mekanı sınırın sıfır noktasındaki öğretmenevinin çay bahçesi.

GAP ARAZİLERİ “YEŞİL-SARI”


Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük projesi GAP’ta ise sulama yapılan tarlalar her türlü sebze meyveyle yeşile bürünmüş. Sulama yapılamayan alanlar ise adeta bir çölü andırıyor.

ENVER MÜSLİM SURUÇ’TA

Kobani’deki PYD güçlerinin başındaki isim Enver Müslim aralıklarla Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan geçip Suruç ve Şanlıurfa’da temaslarda bulunuyor. HDP’li vekillerle intihar saldırısının yaşandığı alanda buluşan Müslim’in sivil korumaları da fotoğraf karelerinde yerini aldı. Koruma araçları eşliğinde ilçede dolaşan Müslim, daha sonra Kobani’ye geçti. Sokaktaki genç ve çocuklarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet özelindeki devlet kini ise kaygılandırıcı boyutlara ulaşmış. Devletin, IŞİD’e destek verdiğini düşünen çocuklar bile “Katil Erdoğan” sloganları atmaktan çekinmiyor. Hükümete yakın televizyon ve gazeteler ise “Havuz medyası hep yalan yazıyor” tepkisiyle cümlelere dökülüyor.


Hasan BOZKURT/ Ömer ÖNDER- BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Sınır bölgelerimizde yaşanan kan donduran gerçek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER