Sınır kalktı: Varlık Fonu isterse THY’yi satabilecek

Mülkiyeti Hazine'de olduğu halde Türkiye Varlık Fonu'na devredilen KİT'lerin satışının önünde engel kalmadı. Sermaye Piyasası Kurulu, fonların hisse satışına yüzde 20'ye kadar izin veren tebliği değiştirdi. Böylece Erdoğan'ın başkanlığındaki yönetim kurulunun imzası ile THY, Türk Telekom, Halkbank ve PTT gibi KİT'ler satılabilecek.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini yönetim kurulu başkanı, damadı Berat Albayrak’ı yönetim kurulu başkanvekili olarak tayin ettiği Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) satışa sunacağı hisselerde yüzde 20 sınırı kaldırıldı. 

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 12 Mart’ta Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde Varlık Fonu’na ayrıcalık tanındı. 

YÜZDE 20’LİK SINIR KALKTI

Yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20'lik sınır kaldırıldı. 

Böylece mülkiyeti Hazine’de olduğu halde Varlık Fonu’na devredilen Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Çaykur, PTT, Ziraat Bankası ve BOTAŞ gibi kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) satışında Sermaye Piyasası Kanunu’nun getirdiği tahditler uygulanmayacak. 

Böyle bir muafiyet THY, BOTAŞ, Çaykur ve PTT için sık sık dile getirilen “Katarılılara satıldı” iddialarını akıllara getirdi. Son değişikle söz konusu KİT’lerin çoğunluk hissesi ya da tamamına yakınının satışının önünde herhangi bir mani kalmadı.



TÜKİYE VARLIK FONU'NA MUAFİYET

Tebliğin fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalar bölümünde yer alan maddeye Türkiye Varlık Fonu da dahil edildi. Böylece Türkiye Varlık Fonu da ilgili maddede yer alan muafiyetlerden faydalanabilecek.

Eski maddeye göre, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları faydalanabiliyordu.


Türkiye Varlık Fonu'nda yönetim kurulu başkanlığını Erdoğan, başkan vekilliğini ise damadı Berat Albayrak ifa ediyor. 

YETKİ ÜSTÜNE YETKİ

Tebliğde yer alan sınırlamalar bölümüne, kurulun fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari veya azami oranlar belirleyebileceğine ilişkin bir madde eklendi.

Fon toplam giderinin üst sınırının belirlenmesi ve kamuya açıklanmasına ilişkin tebliğdeki bölüme eklenen bir madde ile de kurula, fon türü bazında yönetim ücretinin üst sınırını belirleyebilme yetkisi verildi.

2017 YILINDA VARLIK FONU'NA HANGİ ŞİRKETLER DEVREDİLMİŞTİ?


<< Önceki Haber Sınır kalktı: Varlık Fonu isterse THY’yi satabilecek Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER