Şırnak için 2015 yılı çocuk ölümleri ile başladı, çocuk ölümleri ile bitti


Şırnak'ta 4 Ocak'ta 14 yaşındaki Ümit Kurt'un öldürülmesiyle başlayan 2015 yılı, 28 Aralık'ta 5 yaşındaki Hüseyin Selçuk'un öldürülmesiyle son buldu. Şırnak'ta 12 yaşındaki Cemile Çağırga'nın cesedinin derin dondurucu da bekletilmesi ve Hacı Lokman Birlik'in cansız bedeninin zırhlı araca bağlanıp sürüklenmesi gibi hak ihlalleri de yaşandı.

İşte basına yansıdığı kadarıyla Şırnak'ta yaşananlar:

6 Ocak, Cizre'de 14 yaşındaki Ümit Kurt, kalbine isabet eden kurşunla hayatını kaybetti.

14 Ocak, Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan isimli çocuk kafasından vurularak öldürüldü. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada biri tutuklu olmak üzere 4 polis yargılanıyor.

3 Ağustos, PKK'lıların, yola koydukları patlayıcıyı infilak ettirmesinin ardından roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açması sonucu çıkan çatışmada Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Acar ile Jandarma Er Abdulkadir Pektaş şehit oldu.

10 Ağustos, Şırnak'ın Silopi ilçesinde polis aracının geçişi sırasında yaşanan patlamada 4 özel harekât polisi, Beytüşşebap ilçesinde de askeri helikoptere açılan ateşte 1 jandarma er şehit oldu.

27 Ağustos, Cizre'de çıkan çatışmada 3'ü çocuk 5 vatandaş hayatını kaybetti. 7 yaşındaki Baran Çağlı, 10 yaşındaki Emin Yanaş, 16 yaşındaki Adem İrtegün'le birlikte sağlık personeli Eyüp Ergen ve TEDAŞ işçisi Mesut Sanlı kurşunların hedefi olarak hayatını kaybetti.

30 Ağustos, Şırnak'ın Silopi ilçesinde Barbaros Mahallesi'nde bulunan polis evinin önünde çatışma çıktı. Çatışmada 1 polis şehit oldu.

1 Eylül, Serinlemek için Dicle Nehri'ne giren 3'ü kardeş 4 çocuk boğuldu. 11 yaşındaki ikizler Mahmut Acar'la Mustafa Acar, kardeşleri Haşim Acar (8) ve amcalarının oğlu 10 yaşındaki İsa Acar boğularak hayatlarını kaybetti.

4 Eylül, Cizre genelinde kurulan hendekleri kapatmak ve ilçedeki terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirilmesi adı altında, Şırnak Valiliği tarafından ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

8 Eylül, evinin önünde öldürülen 12 yaşındaki Cemile Çağırga isimli kız çocuğu, cesedinin bozulmaması için derin dondurucuda bekletildi.

11 Eylül, Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek amacıyla Cizre'ye doğru yürüyüşe geçen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve milletvekillerine, güvenlik güçleri tarafından izin verilmedi.

12 Eylül, 8 gün süren sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Geride aralarında çocuk ve kadınlarında bulunduğu 24 kişinin cansız bedeni kaldı.

13 Eylül, Şırnak'ta polis noktasına PKK'lılar tarafından bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 polis şehit oldu, 5 polis yaralandı.

25 Eylül, Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesi merkez ve çevre karakollara eş zamanlı düzenlenen saldırılarda 1 asker şehit oldu, 5 güvenlik görevlisi yaralandı.

1 Ekim, Şırnak'ta askeri konvoyun geçişi sırasında bomba patlatılması sonucu 1 asker şehit oldu, 1 asker de yaralandı.

16 Ekim, Şırnak merkez Yeni mahallede güvenlik güçleri, Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyelerinin kurduğu hendekleri kaldırmak için operasyon düzenledi. Güvenlik güçleriyle YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmada 1 polis şehit oldu, 1 polis de yaralandı.

3 Ekim, 24 yaşındaki Hacı Lokman Birlik, özel hareket polisleri tarafından öldürüldükten sonra zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklendi. Polis, olayı cep telefonu kamerasıyla çektikten sonra internette servis etti. Gelen tepkiler üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından polisler hakkında soruşturma başlatıldı.

10 Kasım, Şırnak'ın Silopi ilçesinde devriye görevi yapan zırhlı polis aracının geçişi sırasında bomba patlatıldı. Olayda 3 polis şehit oldu, 1 polis ağır yaralandı.

24 Kasım, Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Yafes Mahallesi çevreyolu yakınlarında güvenlik önlemi alan güvenlik güçlerine PKK'lılar uzun namlulu silahlarla saldırdı. Saldırıda 1 komiser ile 1 emniyet personeli şehit oldu.

5 Aralık, Şırnak'ın Cizre ilçesinde otomobilleriyle Nusaybin Caddesi'nde bulunan lastik tamircisine giden askerlere teröristler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Açılan ateş sunucu 2 astsubay şehit oldu, 1'i ağır 2 uzman çavuş da yaralandı.

13 Aralık, Cizre ve Silopi'de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenlerin cep telefonlarına SMS atarak süresiz izin verildiği ve izni kendi memleketlerinde kullanabileceği bildirildi. Mesaj sonrası öğretmenler ilçeleri terk ederken, vatandaşlar operasyon yapılacağı endişesiyle tedirgin oldu. Kimi vatandaş ilçeleri terk etti.

14 Aralık, Şırnak Valiliği tarafından ikinci bir emre kadar Cizre ve Silopi ilçelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

18 Aralık, Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden sokağa çıkma yasağında çıkan çatışmada 1 uzman çavuş şehit oldu.

20 Aralık, sokağa çıkma yasağının 6. gününde hamile bir kadın karnından vuruldu. Kadın bebeğini kaybetti, kendisi yaşam mücadelesi veriyor.

20 Aralık, Şırnak'ın Cizre ilçesinde yürütülen operasyonlarda 1 asker şehit oldu.

22 Aralık, Şırnak'ta PKK'lılar tarafından polis zırhlı aracına roketatarla saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı.

23 Aralık, Cizre'de sokağa çıkma yasağının 9.gününe gelindiğinde yürütülen operasyonlarda 2 uzman çavuş şehit oldu, 3'ü kadın ve 1 çocuk olmak üzere 10 sivil hayatını kaybettiği belirtildi.

25 Aralık, Silopi'de Teybet İnan adında 57 yaşındaki bir kadının cenazesi sokaktan 7. gün sonunda kaldırıldı.

25 Aralık, Şırnak'ın Cizre ilçesinde güvenlik güçleri ve PKK'lılar arasında çıkan çatışmada 1 uzman çavuş şehit oldu.

26 Aralık, sokağa çıkma yasağının 12.gününde 3 aylık Miray bebek ve dedesi hastaneye gittikleri sırada öldürüldü.

27 Aralık, Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 3 askerin şehit olduğunu açıkladı.

28 Aralık, Cizre'de sokağa çıkma yasağının 14. Gününde 5 yaşındaki Hüseyin Selçuk isimli çocuk kafasından vurularak öldürüldü.

30 Aralık, Cizre'de sağlık personeli Aziz Yural, yaralanan kadına yardım ettiği sırada kafasından vurularak öldürüldü.

31 Aralık, Cizre'de sokağa çıkma yasağı 17 günü geride kalırken şimdiye kadar toplam da 6 asker şehit oldu aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 17 sivil hayatını kaybetti.

CİHAN
<< Önceki Haber Şırnak için 2015 yılı çocuk ölümleri ile başladı,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER