SİVİLAY, termik santrali masaya yatırdı

SİVİLAY, termik santrali masaya yatırdı

Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY), Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılmak istenen Termik Santral konusunu masaya yatırdı. SİVİLAY yönetim kurulu üyesi Kubilay Aydın'ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, DOĞADER Başkanı Murat Demir, Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Remzi Çınar önemli veriler sundu. SİVİLAY Başkanı Sabri Erdem, Bursa için olumlu her etkinliğin yanında olmaya devam edeceklerini ifade ederek, "Daha önce de açık biçimde, 150 kadar STK ile 'termik santral yapımına hayır' dedik. Dünyanın terk ettiği bir sistemi Yeşil Bursa ovasının ortasına kurmak akıl dışı." ifadelerini kullandı.

Kenti etkileyen en önemli süreçlerden birinin de termik santral konusunun olduğunu belirten DOĞADER Başkanı Murat Demir, 150 STK ile çok diri bir platform oluştuğunun altını çizdi. Demir, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB)'ın Bursa halkını bilgilendirmediğini iddia ederek, "Ne gariptir ki biz de termik santral planlarını bakanlık sayfalarından öğrendik. Yaklaşık 50 ayrı noktada Bursalıları bilgilendirdik. DOSAB, Bursa'ya karşı adeta oldu bitti gibi davranmak istedi. 7 bin Bursalı ile 'Termik Santrala Hayır' mitingi de yaptık. 12 bin imza ile dilekçe verdik. Bölge 2.İdare Mahkemesi'ne iptal davası açtık bunun sonrasında 'çevreye ve insan sağlığına vereceği zararlardan dolayı' durdurma kararı çıktı. Bursalılar kentine sahip çıktı, çıkmaya devam edecek. Doğader olarak 1200 çevre olayına müdahale etme gereği duyduk. Daha yaşanabilir, sağlıklı kentler hepimizin hakkı." dedi.

TERMİK SANTRAL ÇOK, ÖLÜM ÇOK

Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ise halk sağlığının önemini aktarırken, güncel dünya örneklerini de ortaya koydu. Termik santral mantığının hastalıklar ve ölümle eşdeğer olduğunu ve dünyada terk edildiğine vurgu yapan Türkkan şöyle devam etti: "Kömür yanarsa; hava kirlenir, iklim değişir, toprak dönüşür, gıdaların yapısı bozulur. 15 km yarıçapındaki bölgede her şeyi etkisi altına alabilir. Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin mesane ve akciğer kanser riskini artırdığın açık biçimde belirtmektedir. Termik santral demek erken ölümler demektir. Çok eskiden başımıza bela olan hastalıklar (Lyme, Batı Nil Virüsü, Sıtma) yeniden hortluyor. Dünya terk ediyor. B.Britinya 2023 yılına kadar tüm termik santralleri kapatacakken Türkiye 80 tane daha planlıyor. İnanılmaz, ürkütücü gerçekten."

PROJELER TARTIŞILMALI

Elektrik Mühendisleri Oda Başkanı Remzi Çınar da teknik verileri ortaya koyarken, taşınacak kömürün, istenen su buharının, nakliyedeki yol durumunun, en önemlisi atık konusunun çözümsüz olduğuna vurgu yaptı. Çınar, çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Bu tip hayati projeler kapalı kapılar ardında olmaz, üzerinde tartışılır, bilir kişi raporları incelenir, halk sağlığı en önemli kriterdir elbet. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var, kimse bunu inkar edemez. Ancak, dünya örneklerini dikkate almak gerekir. Salt doğalgaza göre daha avantajlı diyerek çevre sağlığı es geçilemez... Bakınız bugün Almanya enerji gereksiniminin yarısını yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Bizde ise sadece yüzde 5 oranında."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde farklı projeleri ile dikkat çeken Erdem Saker de sosyal maliyet ile sosyal fayda ilişkisinin önemine dikkat çekti. Saker, çöpten enerji konusunu gündeme getirerek Batı dünyasından ülke bazında örnekler verdi.


santrali-masaya-yatirdi-1962500.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber SİVİLAY, termik santrali masaya yatırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER