Siyahları maymuna benzetti, Güney Afrika ayağa kalktı


Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal eyaletinde Penny Sparrow isimli beyaz bir emlakçı, yeni yıl kutlamaları için sahilleri dolduran siyahları Facebook hesabından maymuna benzetince ülke bir anda ayağa kalktı. Sosyal medyadan ölüm tehditleri alan emlakçı bayan kayıplara karışırken, beyazların Partisi olarak bilinen Demokratik İttifak Sparrow'un üyeliğine son verdiklerini açıkladı.

Sparrow'un kızı Charmaine Cowrie'de annesinin bir anda tehditlere maruz kalması üzerine hayatını garantiye almak için polise başvurdu. Cowrie, yerel medyaya yaptığı açıklamada, "Şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Hiç bir şey söylemek istemiyorum. Başımın belaya girmesinden korkuyorum. Annem şeker hastası. Şu anda bir yerlerde gizleniyor." dedi.

Penny Sparrow Facebook'tan 'siyahları' kastederek, "Bu maymunlar Yılbaşı arefesinde ve Yılbaşı gününde halk plajlarında, kasabalarda serbest bırakılıyor. Bu eğitimsiz insanlar büyük bir kirliliğe, sıkıntıya sebebiyet vererek başkalarını rahatsız ediyor. Üzülerek ifade ediyorum ki ben de bu eğlence düşkünleri arasındaydım, siyah deriler üzerinde siyah kıyafetler görmek ne utanç verici. Bazı mükemmel, düşünceli siyahlar biliyorum. Ama bu gördüklerim öyle değil. Bundan böyle Güney Afrikalı siyahlara 'maymun' diyeceğim. Küçük sevimli maymunlar gibi yiyorlar ve yerlere atıyorlar."

Güney Afrika'da hayatın durduğu yeniyıl sezonunda, ırkçı yorumuyla bir anda gündem olan Sparrow, aldığı tepkiler üzerine mesajını sildi. Sparrow'un 2 ay önce işten çıkarıldığı Jawitz Emlak'ın CEO'su ise yaptığı açıklamada, "Sparrow iki ay önce firmamızdan ayrıldı; ama Facebook hesabında halen bizde çalıyor gözüküyor. Eski çalışanımızın yorumları kesinlikle kabul edilemez. Bizler Güney Afrikalı olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Tepkilerin artması üzerine News24 sitesine telefonla bağlanan Sparrow, "Ben kötü, kaba ve korkunç olmak istemedim. Ama şu da bir gerçek ki siyahlar ortalığı berbat ediyor. Sebep olduğum rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum. Sadece bir gerçeği dile getirdim." sözleri ile geri adım attı.

Güney Afrika'da 1994 yılında ilk siyahi lider Nelson Mandela'nın başa gelmesi ile ırkçı rejim sona erdi. Dünyanın en özgür Anayasalarından birine sahip olan Güney Afrika'da ırkçı söylemler büyük suç teşkil ediyor. Farklı onlarca ırkın yaşadığı ülkede toplumu geren Sparrow'un önümüzdeki günlerde yargılanması bekleniyor.

Beyaz Sparrow'un maymun benzetmesi halihazırda #RacismMustFall, #pennysparrowapology, #PennySparriwMustFall etiketleri ile Twitter'da trend olmaya devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Siyahları maymuna benzetti, Güney Afrika ayağa kalktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER