Skandalın böylesi görülmedi

Burs verdiği için 80 yaşındaki Ramazan dedeyi gözaltına aldıran savcı ile tutuklayan hakim karı koca çıktı. Bu model daha önce de uygulandı. Düzce’de 6 polisin tutuklanmasını savcı talep etti, karısı aynen onayladı. Konya’da da polisler, eşlerin kararıyla cezaevine atıldı.

Ramazan dedeyi tutuklayan hakim ve savcı karı koca çıktı

Türkiye genelinde ‘paralel' safsatası üzerinden hayırseverlere yönelik düzenlenen son operasyonlarda 80 yaşındaki Ramazan Keskin burs verdiği için terör örgütü suçlamasıyla tutuklandı. Keskin'i gözaltına aldıran savcıyla tutuklayan hakimin ise karı-koca olduğu ortaya çıktı. Polislere yönelik intikam operasyonlarında da karı-koca hakim ve savcıların verdikleri kararlar tartışma konusu olmuştu. Yargıtay 8. Ceza Dairesi bir davada iddianameyi hazırlayan savcı ile kararı veren hakimin karı-koca olması nedeniyle kararı bozmuştu.


TARAFSIZLIĞA GÖLGE DÜŞÜRDÜ


Antalya'da geçtiğimiz günlerde savcı Sinan Tür'ün talimatıyla hayırseverlere yönelik gerçekleştirilen operasyonda 80 yaşındaki Ramazan Keskin'in de aralarında bulunduğu 24 kişi gözaltına alındı. Savcı Sinan Tür'ün gözaltına alınanların tamamını soruşturma dosyasıyla birlikte eşi Sulh Ceza Hakimi Pınar Tür'e sevk etti. Hakim Pınar Tür 17 kişiyi tutukladı. 7'sinin ise adli kontrol hükümleri uygulanmak şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Verilen tutuklamalara vatandaşlar tepki gösterirken karı-koca olan hakim ve savcı eliyle verilen karar tartışma konusu oldu. Avukatlar iddia makamı olan savcılığın talebi üzerine, eşi olan hakimin tutuklama kararı vermesinin tarafsızlığına gölge düşürdüğüne dikkat çekti.


DÜZCE'DE DE AYNI MODEL


Benzer durum polislere yönelik düzenlenen intikam operasyonlarında yaşandı. Düzce Emniyet Müdürlüğü'nde görev yaptıkları sürede, hakim kararlarıyla işlem yaptıklarını belgeledikleri halde ‘usulsüz dinleme' suçlamasıyla gözaltına alınan 13 polisten 6'sını tutuklayan savcı ve hakim de karı- koca çıkmıştı. Düzce Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü, Müdür Yardımcısı ve bazı personelin de aralarında bulunduğu şüpheliler Savcı Murat Dilsiz tarafından sorgulandı. Dilsiz, 6 emniyet mensubunu tutuklamaya sevk etti. Dosyaya bakan Sulh Ceza Hakimi Zeynep Dilsiz ise Savcı Dilsiz'in eşi idi. Hakim Dilsiz savcı eşinin sevk ettiği polislerin tamamını tutukladı


'DİMDİK AYAKTAYIM'


Gözaltındayken kendisini çeken basın mensuplarına “Çekin oğlum çekin, şereftir bizim için” diyen 80 yaşındaki Ramazan Keskin, tutuklama kararından ardından “Tutuklarsalar tutuklasınlar. Dimdik ayakta duruyorum. Zaten günlerimi cami ile evim arasında geçiriyordum. Cezaevine girince de namazımı oturup hücremde kılarım” demişti.


OKYANUS DAVASINDA AYNI HUKUK İŞLEDİ


Konya'da Okyanus Davası'ndan 180 yıl hapis cezası alan sanığın şikayetiyle polislere yönelik düzenlenen operasyonda karı-koca hukukunun neden olduğu bir skandal yaşanmıştı. Savcı Mehmet Ersin Berber, yürüttüğü so- ruşturma kapsamında taleplerde bulunmuş, karısı 2. Sulh Ceza Hakimi Beyhan Berber de talep üzerine arama, gözaltı ve yakalama kararları vermişti. Polislerin avukatları, savcı Ersin Berber ile karısı Konya 2. Sulh Ceza Hakimi Beyhan Berber'in Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 46. Maddesi'ne aykırı şekilde aynı soruşturmada görev aldığını ifade etmişti. Kanun maddesinde “Karı-koca, ikinci derece dahil kan ve sıhri hısımlar bir mahkemenin aynı dairesinde görev yapamazlar” hükmü bulunuyor. Yargıtay'da temyiz incelemesi devam eden Okyanus davası sanığı Nusret Argun'un şikayeti üzerine başlatılan operasyonda halen aralarında emniyet müdürü Anadolu Atayün ile avukat Memduh Oğuz'un bulunduğu 7 kişi tutuklu


YARGITAY KARARI BOZDU


Bir savcının yürüttüğü soruşturma kapsamındaki taleplerinin eşi olan hakim tarafından değerlendirilmesi reddi hakim yolu açıyor. Tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebeplerden sayıldığı için hakimin reddi istenebiliyor. Yargıtay 8. Ceza Dairesi de bir davada iddianameyi düzenleyen Cumhuriyet Savcısı ile Sulh Ceza Mahkemesi'nde hüküm veren hakimin karı-koca olmalarını gerekçe göstererek, mahkemenin verdiği hükmü bozmuştu.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE-BÜLENT CEYHAN
<< Önceki Haber Skandalın böylesi görülmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER