Soba zehirlenmelerini asgari düzeye indirecek yöntemler


Kış mevsiminin gelmesiyle kurulan sobalar beraberinde zehirlenmeleri de getirdi. Bu aylar da sıkça rastlanan soba zehirlenmelerinin önüne bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir. Meteoroloji'den alınan bilgiye göre baca gazı zehirlenmesi yaşamamak için; yanan sobaların, yatmadan önce tamamen söndürülmesi ya da, içindeki yanmış veya yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemelerin dışarıya çıkartılması gerekir.

Baca Gazı Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri

Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır.
Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir.
Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır.
Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır.
Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmesi gerekir
Kazanlar (Soba) TSE standartlarına uygun olmalıdır.
Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir.

Zehirlenmeye Karşı Yapılması Gerekenler

Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkar. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı ver. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını aranır.
Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulanır.
Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandırıp pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesi sağlanır.
Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulunarak, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alınması gerekir.
CİHAN
<< Önceki Haber Soba zehirlenmelerini asgari düzeye indirecek yöntemler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER