Soğanlı Yörük köyüne bağlı iki mahalle karantinaya alındı


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde şap hastalığı tespit edilen Soğanlı Yörük köyüne bağlı iki mahalle karantina altına alındı. Veteriner hekimlerin kontrol yaptığı mahallelerde yaklaşık 300 büyükbaş hayvana aşı yapıldı. Karantina çerçevesinde bir köy karantina altına alınırken, yaklaşık 10 köyün karantina kapsamı altına alındığı ve incelemelerin başlatıldığı öğrenildi.

Ereğli ilçesine bağlı Soğanlı Yörük köyünde iki mahallede 'Nepal' adı verilen şap hastalığı tespit edildiği öğrenildi. İki Mahalle karantinaya alınırken köy girişine de 'Bu köyde şap hastalığı vardır' tabelası asıldı. Diğer yandan 3 kilometrelik alan karantina bölgesi ilan edilirken 10 kilometrelik alan da incelemeye alındı. Tarım İlçe Müdürlüğü'ne bağlı Veteriner Hekimler köyde inceleme yaparken hayvanlara şap aşısı vurdu. İncelemelerin devam ettiği ve köyden hayvan çıkışına ve hayvan girişine izin verilmeyeceği öğrenildi. Şu ana kadar Soğanlı Yörük köyünde iki mahallede 300'e yakın hayvanın aşılandığı belirtildi.

Ereğli İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Doğan Kale vatandaşlara yaptığı bilgilendirmede, "Büyükbaş hayvanlarda görülen bir şap salgını var. Basından da takip etmişsindir. Köyümüzde de şu anda böyle bir hastalık çıktı. Karantina uygulanıyor. O yüzden bakanlığımız aşılama çalışmasını erkene çekti. Bu yeni tipe karşı ilaç aşı üretildi. Aşı enstitüsü tarafından üretilen aşımızı hayvanlara uyguladık. Karantina tedbirlerimi köyümüzde devam ediyor. İkinci bir bilgiye kadar hayvan alım satımı yasak. Köyden hayvan çıkarılması, hayvan getirilmesi yasaklandı. Hayvanları ahırdan dışarıya çıkarmıyorsunuz. Şap hastalığının insanlara bulaşma riski de var. Azami dikkat ve özen gösteriyoruz. Ahırınıza yabancı kimseyi almıyorsunuz. Ahırın önüne bir leğen de çamaşır suyu sodası, kireçli su koyabilirsiniz" dedi.

3 kilometrelik alanda bulunan bir köy karantina altına alınırken, 10 köyde de karantina kapsamında inceleme başlatıldığı öğrenildi.

Nepal Şap hastalığının hayvanlarda titreme ile başladığı ve yemekten kesildikleri, hayvanların dilinin ise sürekli olarak dışarıda kaldığı belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Soğanlı Yörük köyüne bağlı iki mahalle karantinaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER