'Soğuk havalarda ıslak saçlarla dışarı çıkmayın' uyarısı


Kış aylarının gelmesiyle soğuk havalarda kendini hissettirmeye başladığı bu aylarda uzmanlar, banyo ve duş sonrasında ıslak saçlarla dışarıya çıkılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Mehmet Gündüz, devamlı ıslak saçlarla dışarı çıkıldığında kişinin kronik sinüzit hastalığına yakalanabileceğini vurguladı. Gündüz, "Ara ara baş ağrısına ve ilerde de ilaçla tedavide yetersiz kalacağı için cerrahi tedavi gerektirebilir. Tekrarlayan akut sinüzitlerin, kronik sinüzite yol açma durumu da olabiliyor. Bu durumda tedavi daha zor, sıkıntı ve şikayetler daha fazla olacak." dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gündüz, soğuk havalarda ıslak saçlarla dışarı çıkılmaması gerektiğini vurgulayarak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) açıklama yapan Prof. Gündüz, özellikle lise talebeleri ve üniversite öğrencilerinin ıslak saçlarla dışarıya çıktığını vurguladı. Soğuk havalarda ıslak saçlarla dışarı çıkıldığında sinüzitlerdeki enfeksiyon yatkınlığının kolaylaştığını anlatan Gündüz, "Islak saçlarla dışarı çıkan çocuklar sıklıkla sinüzit oluyorlar. Üst solunum yoluna yatkınlık oluyor. Bu nedenle saçların ıslak ıslak soğuğa çıkılmaması, saçların kurutulduktan sonra çıkılması gerekir. Saçların ıslak şekilde dışarı çıkılmasıyla üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve sinüzit hastalıklarına neden oluyor." diye kaydetti.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ; BURUN AKINTISI, BOĞAZDA AĞRI, KIRGINLIK, GENİZ AKINTISI

Gündüz, ıslak saçların neden olduğu hastalık belirtilerini şu şekilde açıkladı: "Bu hastalıkların belirtisi geniz akıntısı, burun akıntısı, boğazda ağrı, kırgınlıkla ortaya çıkar. Kafası ıslak şekilde dışarıya çıktıktan birkaç gün içinde enfeksiyonun burun boşluklarına yerleşmesiyle enfeksiyon ortaya çıkar. Arkasından da iş performansı düşer, öğrenci ise dersi kavramasını etkiler. Bu durumda genellikle biz akut sinüzit dediğimiz durumlarda ani başlayan baş ağrısı, bakteriyel kaynaklı olduğu için bunları ilaçla tedavi ediyoruz. Ama nezle, gribal enfeksiyon olduğunda hastayı rahatlatıcı semptomatik tedavi denilen, burun akıntısını, geniz akıntısı azaltıcı, ağrısını kesici ilaçlar veriyoruz."

Devamlı ıslak saçlarla dışarı çıkıldığında sağlığı tehdit eden unsurların daha da artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Gündüz, şöyle konuştu: "Devamlı alışkanlık halinde ıslak ıslak dışarı çıkıp tekrarlayan akut sinüzitler tedavi ettiniz. 2-3 hafta sonra çocuk bir daha sinüzit olacak, kış boyunca sinüzit ataklarını devam etmesiyle birlikte kronik sinüzit dediğimiz, sinüzitlerdeki mukozalarda ödem, şişkinlikle meydana gelen sinüzit durumu ortaya çıkabilecek. Hastalık, ara ara baş ağrısına yol açar. İleride de ilaçla tedavide yetersiz kalacağı için cerrahi tedavi gerektirebilir. Tekrarlayan akut sinüzitlerin, kronik sinüzite yol açma durumu da olabiliyor. Bu durumda tedavi daha zor, sıkıntı ve şikayetler daha fazla olacak. İlaçla tedavi dışında mecburen cerrahi tedavi de yapılmak zorunda kalınacaktır. O nedenle ıslak saçlarla dışarı çıkılmasını tavsiye etmiyoruz. Kış aylarında dışarıda motosiklet kullanan sürücüler daha fazla dikkatli olmalı. Motosiklet sürücüleri, rüzgara doğrudan maruz kalacağı için sinüzitlere, doğrudan üst solunum yollarına ve gözlere enfeksiyon yerleşerek kişinin hasta olmasına neden olur."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Soğuk havalarda ıslak saçlarla dışarı çıkmayın'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER