Soğuklarda uzun süre duşta kalmak cildi kurutuyor


Kış aylarında çok sık duş almak, uzun süre duşta kalmak, ve fazla kese yapmanın cilt kuruluğunu artırabiliyor. Uzmanlar, soğuk havalarda duş sıklığı ve süresini kısaltarak cilt kurumasının engellenebileceğini vurgulayarak kapalı ortamlardaki nem oranına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Liv Hospital Ankara Dermatoloji Uzmanı Dr. Sevil Özdöl kış aylarında cilt kuruluğu konusunda bilgiler verdi. Cilt kuruluğunun kaşıntıyla kendini gösterdiğini belirten Özdöl, "Bu şikayet bazen sosyal hayatı etkileyecek boyutlara kadar ulaşır. Başta kaşıntı olmak üzere cilt kuruluğu aslında birçok dermatolojik ve sistemik hastalığa eşlik eden önemli bulgulardır. Bu yüzden özellikle ileri yaştaki hastalarda kuruluk şikayeti için detaylı bir araştırma ve takip yapılması gerekir. Çok sık duş almak, uzun süre duşta kalmak, fazla kese yapmak, temizleyen ve cildi kurutan ürünleri sık kullanmak, cilt kuruluğunu arttıran en önemli faktörlerdir." şeklinde konuştu.

Koruyucu giysilerle cilt kuruluğu riskinin azaltılabileceğini belirten Dr. Sevil Özdöl, "Derimiz iklim, çevre, yaşam tarzı gibi dış faktörlerden etkilendiği gibi, ilaçlar ve dahili hastalıklar gibi iç faktörlerde de etkilenir. Kuru cilde neden olan çevresel etkenler; sıcak su, deterjanlar, giysilerden dolayı oluşan sürtünme, sık hava yolculuğu, rüzgara maruz kalmak, çevre kirliliği, klima ve diğer kimyasal maddeler olarak sıralanabilir. Kuru deri, stratum korneum denilen derinin en üst tabakasının nem içeriğinin azalmasıdır. Sıcağa ve soğuğa maruz kalan ciltte su kaybı artar ve bu artış cildin kurumasına neden olur. Bu nedenle kış mevsimi cilt kuruluğuna neden olur. Dönemsel kuruluk dendiğinde 'kış kaşıntısı' olarak da bilinen soğuğa bağlı cilt kuruluğu akla gelir. Kış aylarında düşük neme bağlı olarak gelişen bu tablodan korunmak için mutlaka koruyucu giysiler giyilmeli, nemlendiriciler kullanılmalıdır. Güneş de, hem ısı hem de ışın etkisiyle derinin nem kaybına neden olur. Kış mevsiminde özellikle kalorifer sisteminin ve ısıtma sistemlerinin havadaki su ve nemi azaltması ve soğuk hava nedeniyle terlemedeki azalma da cilt kuruluğuna sebep olacak veya var olan kuruluğun şiddetini daha da arttıracaktır." ifadelerini kullandı.

"Cilt kuruluğu ciltte gerilme, pul pul soyulma, kepeklenme, kaşıntı gibi şikayetlere sebep olabilir." diyen Özdöl sözlerini şöyle sürdürdü: "Hatta kızarıklık, kepeklenme, kaşıntı ile giden kuruluk egzamaya da yol açabilir. Kuruluk kollarda, bacaklarda ve gövdede daha belirgin olur, çünkü bu bölgelerde daha az yağ bezleri vardır. Yüz diğer vücut bölgelerine göre daha su geçirmezdir. Deri geçirgenliğinde ise lipitlerin (yağların) kritik rolleri vardır. Sık duş alındığında doğal deri lipitlerinin yeniden oluşabilmesi için yeterli süre olmadığı için kuruluk özellikle yağ bezleri daha az olan kol ve bacaklarda daha belirgin olur."

Özdöl, cilt kurumasını engellemek için şu tavsiyelerde bulundu:

- Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
- Duş sıklığı ve süresini kısaltın.
- Kurutmayan cilt temizlik ürünleri kullanarak cilt kuruluğunun başlamasına veya ilerlemesine engel olun.
- Özellikle ofis ortamında çalışanlar, klimanın neden olduğu düşük neme bağlı cilt kuruluğundan şikayet edebilirler. Odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edin.
- Dengeli beslenin. Doymamış yağ asitlerinin (sıvı yağ) diyette olması cilt bariyerinin kuvvetlenmesi açısından önemlidir.
- Nemlendirici ürün uygulamalarının cildin kendi nemini korumasında, kazanmasında ve dış faktörlerden en az düzeyde etkilenmesindeki rolü ise tartışılamaz. Lanolin, üre, gliserin, pantenol, petrolatum (vazelin) gibi
maddeler içeren nemlendiriciler banyodan çıkar çıkmaz cildi fazla kurulamadan hafif nemli cilde uygulanmalıdır.
- Soğuk havalarda açıkta kalan bölgeleri, özellikle ellerimizi eldivenle korumamız gerekir.
- Çok dar giysiler sürtünmeye bağlı deride kuruluk ve iritasyona neden olabileceğinden kıyafet seçimine de dikkat edilmelidir.

CİHAN
<< Önceki Haber Soğuklarda uzun süre duşta kalmak cildi kurutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER