Sokağa çıkma yasağı AİHM'e taşındı

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ret kararının ardından sokağa çıkma yasakları AİHM'e taşındı.

Sokağa çıkma yasağı AİHM'e taşındı

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesi'nin sokağa çıkma yasaklarına ilişkin verdiği ret kararı üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. 

Başvuru dilekçesinde yasakların, 16 Ağustos 2015 tarihinden 21 Aralık 2015 tarihine kadar 7 ilde, 18 ilçede toplam 54 kez süresiz ve gün boyu ilan edildiği ve bunlardan en uzununun 21 gün sürdüğü belirtildi. Yasakların toplamda 230 günü bulduğu, 122 sivil vatandaşın da hayatını kaybettiği ifade edildi. Sokağa çıkma yasaklarının şu an Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur ve Dargeçit olmak üzere 5 ilçede devam ettiği not edildi. 

HDP’li Beştaş, dilekçesinde sokağa çıkma yasakları süresince yaşam hakkı, işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine de vurgu yaptı. 

Başvurusunda Beştaş, açıkladığı sebeplerle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2, 3, 5, 13. maddelerinin ihlalinin tespitine; Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin ihlal nedeniyle başvurucuya maddi ve manevi tazminat ödemesine; ulusal ve uluslararası başvurularında yaptığı yargılama ve avukatlık giderlerinin aynı hükümetçe başvurucuya ödenmesine; fazlaya ilişkin hakların saklı tutulmasına karar verilmesini talep etti. 
<< Önceki Haber Sokağa çıkma yasağı AİHM'e taşındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER