Sokaktan toplanıp devlet korumasına alındılar

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Pazartesi, Kasım 9 2015
İzmir'de sokaktan toplanan 12-17 yaşlarındaki 21 Afgan çocuk, devlet korumasına alındı. 21 çocuk, temmuz ayında gönderildikleri Erzincan'daki merkezden 1 hafta içinde kaçtı. Çocuklardan 4 aydır haber alınamıyor.
Sokaktan toplanıp devlet korumasına alındılar
Ülkelerindeki baskı ve savaştan kaçarak İzmir’e gelen yaşları 12 ile 17 arasındaki 21 Afgan çocuk, nisan ayında Aile ve Sosyal Politikalar İzmir Müdürlüğü ekipleri tarafından sokakta kaldıkları ve kimsesiz oldukları için Işıkkent Geri Gönderme Merkezi’nde devlet korumasına alındı. Çocukların çoğu merkezin kendilerine uygun olmadığı gerekçesiyle kaçmak istedi. İzmir Valiliği, barodan yardım talebinde bulundu.

Habertürk'ten Mehmet İnmez'in haberine göre, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nuriye Kadan ile Göç ve İltica Komisyonu’nda görevli avukatlar, temmuz ayında Geri Gönderme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Çocuklarla görüşen avukatlar, merkezin çocuklar için uygun olmadığını, yetişkinlerle kalındığını belirleyerek, 21 çocuğun acilen Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderilmesi için İzmir Valiliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurdu.

‘21 ÇOCUK AYNI ANDA TOPLUCA NASIL KAYBOLUR?’
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Afgan çocukları 23 Temmuz’da Erzincan’daki Çocuk Destek Merkezi’ne gönderdi. Çocuklar 1 hafta içerisinde esrarengiz biçimde kayboldu. 2 gün arayla Çocuk Destek Merkezi’nden kaçan çocuklar bulunamadı. Kurum yetkililerinin kayıp başvurusunun ardından polis soruşturma başlattı. Erzincan Valiliği, çocukların çarşıya çıktığını ve geri gelmediğini belirtti. 4 ay geçmesine rağmen kayıp 21 çocuktan birine dahi ulaşılamadığı gibi kiminle ve nasıl kaçtıkları yönünde de ipucuna rastlanılmadı.

Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan çocukları daha iyi şartlarda yaşaması için kurtardıklarını ama çocukların kaybolduğunu söyleyen avukat Nuriye Kadan, şöyle konuştu: “Biz o çocukları sokaktan ve zor şartlardan kurtardık. Güvenli olsun diye Erzincan’da devlet korumasına alınmasını sağladık. Ama 21 Afgan çocuk 1 hafta sonra kaldıkları kurumdan

Bu haberler de ilginizi çekebilir