Soma ceza davasının altıncı duruşması başladı

Soma ceza davasının altıncı duruşması başladı

Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te 301 maden işçisinin şehit olduğu 162 işçinin ise yaralandığı maden faciasının ceza davasının altıncı duruşması, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

İzmir'deki Aliağa Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan 6 sanık, jandarma ve polis eşliğinde davanını görüleceği yere getirildi. Sanıklar duruşma salonuna, geniş güvenlik önlemleri altında alındı. Maden şehidi aileleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri her zaman olduğu gibi ellerinde 301 maden şehidinin isminin yazılı olduğu afişle, slogan atarak polis kontrol noktasına kadar yürüdü.

Burada bir açıklama yapan müşteki avukatlarından Evren İşler, geçtiğimiz 5 Şubat Cuma günü madende bilirkişi heyeti tarafından keşif yapıldığını söyledi. Keşfin uzun süredir şirketin kontrolünde olan madende gerçekleştirildiğini belirten İşler, "Delilleri karartma çalışmalarına rağmen şirketin yine de aleyhlerine epeyce delil bulundu. Altıncı blok duruşmalarda yine de eksiklerimiz devam ediyor. Hala sorumlu devlet görevlileri, kamu görevlileri yargılanmış değil. Bunun içinde hukuk mücadelemiz devam ediyor. Siz takip ettiğiniz sürece bu dava önemli. Soma'yı unutmamak, unutturmak için buradayız." dedi.

Avukatın açıklamasının ardından şehit madenci aileleri, üst aramaları yapıldıktan sonra duruşma salonuna alındı. Altıncı duruşmada, mağdur ve sanık avukatlarının istekleri doğrultusunda, facia sırasında madenden çıkarılan ve kurtarma çalışmalarına katılan işçilerin dinlenecek. Ayrıca talepte bulunan madenci aileleri de duruşmada dinlenecek. Davayı, TBMM İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu üyeleri CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de takip ediyor.

Davanın beşinci duruşmasının son gününde ara karar alınmış, tutuklu yargılanan maden mühendisleri Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık tahliye edilmiş, şehit madenci aileleri bu duruma tepki göstermişti.

OLAY

Facianın ardından başlatılan adli soruşturma sonucunda açılan davada, olası kasıtla öldürme, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma neticesi sebebiyle, ağırlaşmış yaralama suçlarından 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talebiyle haklarında dava açılan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklu, 48 sanık ise tutuksuz yargılanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Soma ceza davasının altıncı duruşması başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER