Soma davasında, şirket avukatları delil olmadığını savundu


Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye devam eden Soma maden faciasına ilişkin davada mahkeme sanık avukatların taleplerini dinlerken, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, müvekkilinin tutukluluk halinin devam etmesini gerektirecek hiç bir delilin olmadığını öne sürdü.

Çekin yaptığı savunmada, müvekkili Gürkan'ın ekonomi eğitimi almış olduğunu ve istese de madeni yönetemeyeceğini söyledi. Gürkan'ın tahliyesini isteyen Avukat Çekin, "İki senedir dava devam ediyor. Suçlamalar hiç bir delile dayanmıyor. Mahkeme tutukluluğu devam ettirme kararı verecekse şirketin 'Sen şu suçları yapmışsın' diye istinat etmeleri gerekir. Ancak bir tane delil yok" dedi.

Bunun üzerine tepki gösteren aileler "Bir tane değil 301 tane delil var" diye seslendi. Davanın seyrinde kamuoyu baskısı olduğunu belirten Çekin, tutukluluk hallerinin devamının hukuki vicdanın kabul etmediğini iddia etti.

Bilirkişi raporlarını gördüklerini ve hiç bir delilin olmadığını savunan Çekin, dördüncü bandın nasıl yandığına dair de bir emare olmadığını söyleyerek çalışan işçiler hakkında soruşturma açılması gerektiğini belirtti. Çekin ayrıca 301 kişinin ölümünden kim sorumluysa ortaya çıkmasını ve mahkemede yargılanması gerektiğini ifade etti.

"OTURDUĞUNUZ YERDEN RAPOR HAZIRLAMAYIN"

Çekin'in ardından savunmasını yapan sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit ise işçilerin ölüm nedenleriyle ilgili kapsamlı araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Koçyiğit, "Belki bir nefes alıp vefat etti. Bunun karbonmonoksit gazı olmayacağı ile ilgili belirtiler var" dedi.

Bilirkişi raporlarıyla ilgili eleştirilerde bulunan Koçyiğit, bu davanın tarihi bir niteliğinin olduğunu ve bilirkişilerin bu durumu göz önünde bulundurarak çalışma yapmaları gerektiğini kaydetti. Koçyiğit, "İnşallah bilirkişiler gerçek failleri tespit ederler. Müvekkilim de dahil olmak üzere. Oturduğunuz yerden rapor hazırlamayın. Sahaya inin" dedi.

Avukat Koçyiğit, verilerin incelenmesi için müvekkillerinin ağır adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebinde bulundu.

Koçyiğit'in ardından diğer sanık avukatları da öne sürülen talepleri yineleyerek sanıkların tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını istedi. Duruşmaya ara karar verilmek üzere mola verildi. CİHAN
<< Önceki Haber Soma davasında, şirket avukatları delil olmadığını savundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER