Soma faciası davasında bilirkişi heyeti maden ocağına üçüncü defa inecek


Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 kişiye mezar olan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait Eynez maden ocağına, bilirkişi heyeti 5 Şubat 2016 Cuma günü üçüncü defa inecek.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma faciasıyla ilgili davaların hem Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi hem de Soma İş Mahkemesi'nde devam ettiğini söyledi. Ceza davasında, 5 Şubat günü saat 10.00'da bilirkişi heyetinin ocağa inip keşif yapmasına karar verildiğini ifade etti. Bugüne kadar bu kararda bir değişiklik olmadığını dile getiren Arslan, "Eğer son anda bir değişiklik olmazsa 5 Şubat'ta ocağa girilerek, bilirkişiler tarafından keşif yapılacak. Tabii bizler de ocağa, mahkeme heyetiyle birlikte gireceğiz." dedi.

CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise kazadan 20 ay sonra, söz konusu şirkete teslim edilen ocakta inceleme yapılmasını, delillerin ortadan kalktığı gerekçesiyle anlamsız bulduğunu söyledi. Yangının çıktığı noktaya ilk kez inileceğini, daha önceki bilirkişi raporlarının yeterli görülmediğini belirten Özel, madende hiçbir delil kalmadığını savundu. Grup Başkan Vekili Özel, "Soma davası hakiminin verdiği karar gereğince bilirkişi raporunu hazırlayan kişiler, tarafların avukatları ve hakimler keşif yapmaya inecekler. Bundan sonra bulunan kanıtın bir inandırıcılığı olmaz. Keşke 1,5 yıl önce bu maden Soma A.Ş.'nin kucağına verilmeseydi, bir kayyum atansaydı. O günden bugüne orada bir şey yapıldığı yok, üretim yapılmıyor ama 1,5 yıl boyunca orada, davayı Soma A.Ş.'nin aleyhine götürecek hiçbir şey kalmadı. Lehine deliller hazırladılar." diye konuştu.

Öten yandan Soma faciasıyla ilgili olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, altısı tutuklu 48 sanıklı davanın altıncı duruşması, 16 Şubat 2016 Salı günü başlayacak. Beşinci duruşmanın son günü olan 25 Aralık 2015 tarihinde mahkeme, tutuklu sanıklar Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ı tahliye etmişti. Böylece tutuklu sanık sayısı altıya düşmüştü. Mahkeme çıkışında şehit madenci yakınları çok büyük tepki göstermiş, fenalık geçirip bayılanlar olmuştu.

FACİA

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde, Soma Kömürleri İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında, 13 Mayıs 2014 günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, 301 madenci şehit olmuş, 162 kişi kurtarılmıştı. Vakayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu altı sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezaları talebiyle yargılanıyor. Tutuksuz 40 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında, bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.

Davanın tutukları sanıkları Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik. CİHAN
<< Önceki Haber Soma faciası davasında bilirkişi heyeti maden ocağına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER