Soma faciasından yaralı kurtulan işçilere verilen sözler yerine getirilmedi


MANİSA (CİHAN)- Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçinin şehit olduğu maden ocağı faciasından yaralı kurtulan işçiler, hiç kimse kendilerini arayıp sormadığı için ortada kaldıklarını belirtti. Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, hükümetin bu işçilerle ilgili verdiği sözleri unuttuğunu ve Soma'nın adeta kış uykusuna yatırıldığını iddia etti. Balkız, maden faciasından yaralı kurtulan 161 işçiyi temsilen dokuz işçiyle birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Soma maden faciasının adeta kış uykusuna yatırıldığını dile getiren Balkız, "Burada etrafımda bulunan arkadaşlarım, maden kazasında yaralı olarak o tehlikeden kurtulabilmiş arkadaşlarımızdır. Şehitlerimiz var ama yaralılarımızın kurtulmasıyla sevindik fakat onlara verilen sözlerin bugüne kadar hiçbirisinin tutulmadığını gördük. Şimdi işçi arkadaşlarım ifade ettiler, 'Hükümetin sözcüsü Beşir Atalay'ın ağzından dinledik.' dediler. 121 maden yaralımız, daha sonra bunların sayısı 161 oldu, 161 maden yaralımıza AFAD'da toplanan paraların bir kuruşu bile kaybolmadan, avuç işareti de yaparak, 'Avuçlarının içerisine koyacağız.' sözünü duyduk dediler. Daha sonra Başbakan'ın göreve gelmesinden sonra Başbakan'ın eşi ve Soma Kaymakamı'nın eşiyle beraber yaralıların ve kazazedelerin evleri gezilirken özellikle yaralı işçilerimiz için, 'Sizin için Meclis'te bir düzenleme yapılıyor, yakında sizin haklarınızı vereceğiz.' sözünü bizzat hükümetin başının eşinden aldılar ama sadece bu yaralılardan bir kısmına, temmuz ve ağustos ayında 500 TL, toplam bin TL'lik Sosyal Yardım Fonu'ndan yardım yapıldı. Bu arkadaşlarımız kazadan beri çalışamıyorlar. Bu toplam bin TL'nin dışında beş kuruş AFAD'dan yardım yapılmamıştır. O zaman AFAD'ın paraları ne oldu? AFAD'ın paraları niye yaralılara verilmiyor? 161 yaralımız bu haklarını alamadı." dedi.

İşçilerin, kendisine gelmeden önce AFAD Manisa İl Müdürlüğü'nü ziyaret ettiğini anlatan Zeynel Balkız, "Şimdi bana gelmeden önce bu işçi arkadaşlarımız, bütün yaralıları temsilen AFAD İl Müdürlüğü'nü ziyaret ettiler. Ziyarette, 'Biz defteri kapattık, elimizde ne varsa Ankara'ya gönderdik. Şu anda bununla ilgili bir çalışma yok. Bizden bir şey beklemeyin.' cevabını aldılar. 161 işçimiz bugün haklarından mahrum, aynı zamanda borçlarını ödeyemediklerinden dolayı icraya düşmüşlerdir. Hükümetimiz, bu arkadaşlarımızı sahipsiz bırakmışlardır. Ben hükümetin, verdiği sözleri aynen tutmasını bekliyorum. Artık şu kış uykusuna son verelim." diye konuştu.

Maden kazasından yaklaşık 130 arkadaşıyla birlikte yaralı olarak kurtulan Selahattin Şen de şunları söyledi: "O günden bugüne bize iki defa 500'er TL'den toplam bin TL para verdiler. Bizi bir daha ne arayan oldu ne de soran. Biz ne olacağız? Ben emekli olduğum için işsizlik maaşı da alamıyorum. Biz orta yerde kaldık."

Önceliklerinin tazminat alacaklarının ödenmesi olduğunu söyleyen Engin Kaya ise, "Şu anda Eynez bölgesinin tazminatları verilmedi. İşçinin alınteri kurumadan hakkının verilmesi gerekir. Bu hak nerede? Maalesef biz unutulduk." şeklinde konuştu.

Maden kazasından yaralı olarak çıkan ve aylardır psikolojik tedavi gören, ilaçlarla ayakta durduğunu söyleyen Ahmet Mutluer de şunları söyledi. "Şu an ben 885 TL işsizlik maaşı alıyorum. Her ay 800 TL konut kredisi ödüyorum. Geri kalan parayla nasıl geçineceğim? Şu an evime bir dilim ekmek götüremiyorum." CİHAN
<< Önceki Haber Soma faciasından yaralı kurtulan işçilere verilen sözler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER