Soma faciasıyla ilgili bir büyük ihmal daha!

Daha önce ‘yok' olduğu söylenilen topçu defterlerinde, insan hayatını tehdit eden karbonmonoksit gazı yükselmelerine sebep olan patlatılmış dinamitlerin sadece kimlere ne kadar verildiği yazılmış. İşçi imzaları ise birbiriyle uyumlu değil. Dinamitlerin patlama saat ve yerleri ise anlaşılmıyor.

Soma faciasıyla ilgili bir büyük ihmal daha!

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin şehit olduğu Eynez Maden Ocağı'nda ‘yok' denen yüzlerce sayfalık topçu defterlerinden skandal çıktı. 

Defterlerin gelişigüzel doldurulmuş sayfalarında, dinamitlerin patlatma saati ve yerlerin belli olmadığı görüldü. Ocakta kullanılan patlayıcıların kaydedildiği, hem savcılığın hem de bilirkişilerin taleplerine rağmen önce hiç olmadığı söylenen topçu defterleri ortaya çıktı. Yargılama sırasında savcılık aracılığıyla toplanıp Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edilen defterlerde, insan hayatını tehdit eden karbonmonoksit gazı yükselmelerine sebep olan patlatılmış dinamitlerin sadece kimlere ne kadar verildiğinin yazıldığı, işçi imzalarının ise birbiriyle uyumlu olmadığı tespit edildi.

Cumhuriyet savcılığı ve bilirkişi heyetleri, soruşturma sırasında şirketten sık sık ocaktaki karbonmonoksit gazını, insan hayatı için tehlikeli sınır olan 50 PPM'in üzerinde gösteren sensör değerleriyle karşılaştırmak için kullanılan barut miktarını gösteren topçu defterlerini istedi ancak şirket yetkilileri, böyle bir defterin ellerinde olmadığını, var olan bazı kayıtların ise facia sırasındaki kargaşada kaybolduğunu açıkladı. Duruşmada ise tutuksuz sanıklardan bir itiraf geldi. Sanıklar, ocak içerisinde kullanılan ve top atışı olarak isimlendirilen dinamit patlatmaları için topçu defteri tuttuklarını söyledi. 11 aydır kayıp ya da hiç olmadığı söylenen defterlerin avukatlarında bulunduğunu belirterek, mahkemeye sunacaklarını kaydetti. Bunun üzerine söz alan avukatlar da defterlerin tasnif işlemini yaptıklarını, mahkemeye sunacaklarını bildirdi.

Soma maden faciasının 24 Nisan 2015'te sonuçlanan ilk duruşmasındaki ara kararda Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Aytaç Ballı, şirketten bu defterlerin bulunması için savcılığa yazı yazılmasına karar verdi. Soma Cumhuriyet Savcılığı, ocağın idari birimlerindeki aramalarında, daha önce hem savcılığa hem de bilirkişi heyetine yok denilen 9 topçu defteri, 14 barutçu ve sandıkçı teslim çizelgesi ile 92 barutçu kayıt çizelgesi ele geçirdi. Ardından yöneticilerden alınan bilgi üzerine şirket merkezinde yapılan aramalarda da 2014 yılına ait 90 topçu defteri ve 131 barutçu kayıt çizelgesi daha bulundu. Bu defter ve çizelgeler de savcılığın tutanağıyla yargılamanın yapıldığı Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne teslim edildi. Maden ocağının içerisinde kullanılan dinamitlerin, bu kayıtlarda ne zaman, kimlerce ve nerede patlatıldığının saptanacağı, bunun da soruşturmayı yakından ilgilendirdiği açıklandı. Ele geçirilen defterler incelendiğinde ve defterlere ait ortaya çıkan sayfa örneklerinde büyük bir ihmal de tespit edildi.

‘Davanın seyri değişebilir'

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, 7 Haziran genel seçimlerinde çıkan sonuca göre AK Parti'nin tek başına hükümet kuramayacak olmasının Soma davasının seyrini değiştireceğini söyledi. Arslan, yeni hükümet ile birlikte Danıştay kararına rağmen personelini koruduğu ve görevi kötüye kullandığı iddia edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Yüce Divan yolu açılabileceğine dikkat çekti.

Zaman
<< Önceki Haber Soma faciasıyla ilgili bir büyük ihmal daha! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER