Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın ifadesi talimatla İstanbul'da alındı

Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın ifadesi talimatla İstanbul'da alındı

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde, 301 maden işçisinin şehit olduğu facianın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ceza davasının beşinci duruşması, 15 Aralık 2015 Salı günü başlayacak. Davada, Soma Cumhuriyet Savcılığı tarafından Soma Holding'in patronu Alp Gürkan hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifadesinin, talimatla İstanbul'da alındığı öğrenildi.

Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, kendilerinin de müdahil olduğu davayla ilgili gelişmeler hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenledi. Burada yaptığı konuşmada, "13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Eynez Kömür Ocağı'nda 301 işçinin şehit olduğu bir facia meydana gelmişti. Bu facia ile ilgili açılmış olan ceza davaları ve hukuk davaları devam etmekte, mahkemelerde görülür durumdadır. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davamızın beşinci duruşması, 15 Aralık Salı günü başlayacak. Dava, salı gününden itibaren devam edecek. Bu duruşmamızda, önceki duruşmada olduğu gibi yine bu maden ocağından yaralı kurtulan işçilerin beyanları alınmaya mahkememizde devam edilecek. Tabii ki davanın sonunda bilirkişi heyeti oluşturulduğu takdirde mahkemece dosya, kusur yönünden bilirkişi incelemesine gönderilecek." dedi.

'BİLİRKİŞİ RAPORU KABUL EDİLDİ'

Bu davanın yanında Soma İş Mahkemesi'nde, şirket ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) aleyhine açılan tazminat davalarının da devam ettiğini kaydeden Arslan, "Soma İş Mahkemesi'nde 300 yakın açılan davanın içinde, biliyorsunuz bir pilot dava belirlenmişti, 2014/643 sayılı dava. Bu davayla ilgili de daha önceki açıklamalarımızda belirtmiş olduğumuz gibi dosya, bilirkişi incelemesinden gelmişti. Bu arada bilirkişi raporu, davalılara tebliğ edildi. Dün yapılan duruşmada Soma İş Mahkemesi, bilirkişi raporuna yapılan itirazları reddetti. Mahkemedeki bu pilot dosyayı hesap bilirkişisine, yani burada vefat eden kişinin uğramış olduğu maddi zararın tespiti açısından yakınlarının destekten yoksun kalma tazminatlarının tespiti anlamında dosyayı İzmir'de bir bilirkişiye gönderdi. Sonuç olarak İstanbul'daki bilirkişilerin vermiş olduğu rapor kabul edildi ve o rapor doğrultusunda da hesap bilirkişisine gönderildi. Duruşması da 12 Ocak 2016 tarihine bırakıldı." diye konuştu.

'İKİ BAKANLIK HAKKINDA DAVA'

Ali Arslan, baro olarak Manisa İdare Mahkemesi'nde, Çalışma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı aleyhine açtıkları davanın devam ettiğini de belirtti: "Soma İş Mahkemesi'ndeki davanın yanında, Manisa İdare Mahkemesi'nde Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı aleyhine açmış olduğumuz davalarımızda yine süreç devam ediyor. Bakanlık cevap vermeye başladı. Yine avukatlarımız tarafından da bu vermiş olduğu cevaplara gerekli cevaplar verilerek süreç devam edecektir."

ALP GÜRKAN'IN İFADESİ ALINDI

Baro Başkanı Arslan, Soma davasındaki en önemli gelişmelerden birinin, ortaya çıkan yeni delillerin ardından mahkeme tarafından Soma Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusu sonucunda sanık Alp Gürkan hakkında başlatılan soruşturma olduğunu anlattı. Arslan, "Soma davası, 15 Aralık Salı günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayacak. Faciadan sağ kurtulan işçilerimizin ifadelerinin alınmasına devam edilecek. Bilahare mahkeme bilirkişi heyeti oluşturduğunda, deliller toplandığında dosya, kusur yönünden bilirkişi incelemesine gönderilecek. Burada başka bir süreç daha yürüyor, bununla ilgili olarak. Biliyorsunuz Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, Alp Gürkan'la ilgili yeniden suç duyurusunda bulunmuştu Soma Cumhuriyet Savcılığı'na. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nda da bu soruşturma devam ediyor. Soma Cumhuriyet Savcılığı'nın İstanbul'a yazmış olduğu talimatla İstanbul'da Alp Gürkan'ın ifadesi alınmış durumda fakat halihazırda savcılığa ulaşmadığı için bizim de ifade konusunda bir bilgimiz yok. O ifadeyi de inceleyeceğiz. Savcılık, bu konuda da yeniden bir karar verecek. Ağır Ceza Mahkemesi'ne Alp Gürkan'la ilgili ihbarda bulunulmuştu. Yeni deliller ortaya çıktı, bu yeni deliller çerçevesinde Soma Cumhuriyet Savcılığı'na tekrar ihbarda bulunulsun denildi. Ağır Ceza Mahkemesi, o delilleri Soma Cumhuriyet Savcılığı'na göndererek Alp Gürkan hakkında tekrar değerlendirme yapmasını talep etti. Alp Gürkan'ın ifade verdiğini dün öğrendik, henüz savcılığa gelmedi ama her an gelebilir. Bu konuda savcılık karar verecek. Savcılık takipsizlik kararı da verebilir, hakkında iddianamede de düzenleyebilir. Takipsizlik kararı verirse o, itiraza tâbidir. Süreç, savcılık aşamasında devam edecek. Şu an direkt mahkemede olmayacak ama dava açılmasına karar verilirse o zaman dava açar ve Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'yle birleştirilir dosya." şeklinde konuştu.

Arslan, yeni bilirkişi heyetiyle ilgili üniversitelerden yazıların gelmeye devam ettiğini de belirterek şunları söyledi: "Mahkeme, değişik üniversitelere bu konuyla ilgili müzekkereler yazmıştı. Bunların içinden gelen cevaplara göre Ağır Ceza Mahkemesi, bir bilirkişi heyeti oluşturacak." CİHAN
<< Önceki Haber Soma Holding'in patronu Alp Gürkan'ın ifadesi talimatla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER