Soma'da suçlu bulundu: 301 madenci

301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, müvekkilleri adına tazminat talebiyle başvurun Manisa Barosu’na cevap geldi yanıt geldi.

Soma'da suçlu bulundu: 301 madenci

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından ilgili bakanlık ve kamu kurumlarına müvekkilleri adına tazminat talebiyle başvuruda bulunan Manisa Barosu’na sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Diken.com.tr'nin haberine göre, Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, dilekçelerine verilen yanıtta, “Bakanlığımız yönünden hiçbir illiyet bağı ve bakanlığımıza atfedilecek herhangi bir hizmet kusuru bulunmadığından müvekkilleriniz için talep edilen maddi ve manevi tazminat talebinin karşılanması mümkün bulunmamaktadır” denildiğini aktardı.

Soruşturmaya izin talebine cevap bile verilmedi

Arslan, Soma faciasında sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında yürütülen hukuki süreçle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan soruşturmada faciadan sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturmaya izin verilmemesi üzerine; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine, Danıştay’a dava açılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine açılan dava, ‘faciada sorumlu kamu görevlilerinin tespit edilmesi’ şeklinde sonuçlanmıştır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Soma Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmaya izin talebine cevap vermemiştir.”

Hiçbir illiyet bağı ve hizmet kusuru bulunmadığından…

Kamu kurumlarının gerekli denetimi yapmaması nedeniyle, kamu görevlileri, genel müdürler, ilgili bakanlar ve siyasi iktidarın 301 işçinin ölümünden sorumlu olduğunu, kamu kurumlarının da madenci yakınlarına maddi ve manevi tazminat sorumluluğu olduğunu dile getiren Arslan şöyle devam etti: “Bir yıllık yasal süre içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ne dilekçe ile müracaat edilmiştir. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, bu başvurularımıza uzun süre cevap vermemiştir.”

Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Hukuk Müşavirliği aracılığıyla haziran ayında dilekçelerine, “Bakanlığımız yönünden hiçbir illiyet bağı ve bakanlığımıza atfedilecek herhangi bir hizmet kusuru bulunmadığından; müvekkilleriniz için talep edilen maddi ve manevi tazminat talebinin karşılanması mümkün bulunmamaktadır” yanıtının verildiğini aktardı.

‘Dava açacağız’

Buna karşın Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Aralık 2014 tarihinde yayımladığı raporda bakanlıkların sorumluluğunun açıkça ortaya konulduğuna dikkat çeken Arslan, verilen cevaba karşılık 60 günlük süre içinde bakanlıklar ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü aleyhine tazminat davası açacaklarını duyurdu.
<< Önceki Haber Soma'da suçlu bulundu: 301 madenci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER