Somalı madencilere tazminat zulmü

Soma Kömür İşletmeleri tarafından telefon mesajı ile işten atılan işçiler, tazminatlarını alamıyor. 24 taksitte ödeneceği belirtilen tazminatlar için 8 ayda sadece bir kez ödeme yapıldı. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, konuyla ilgili kanun teklifi verdi.

Somalı madencilere tazminat zulmü

Soma’da 1 Aralık 2014 tarihinde işten atılan 2831 madencinin tazminat sorunu bir türlü çözülemiyor.

Özgür Düşünce'den Çetin Çiftçi'nin haberine göre, 4 Nisan 2015 tarihinde TBMM’de çıkarılan torba kanuna tazminatların ödenmesine ilişkin madde eklendi. TMSF tazminatların 24 taksitte ödeneceğini açıkladı. Ancak aradan geçen 8 ayda madenciye sadece bir taksit ödeme yapıldı. Ödemeler bu sürelerde devam ederse işçiler tazminatlarını 16 yılda alabilecek.

34 MİLYON LİRA TAZMİNAT
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın adından mağduriyetler devam ediyor. Soma Kömür İşletmeleri, 1 Aralık 2014 tarihinde 2831 madenciyi telefon mesajı ile işten attı. Madencilerin kıdem tazminatlarını ise ödemedi. TMSF madencilerin tazminatlarının 34 milyon 195 bir lira olduğunu açıkladı.

8 AYDA 500 LİRA ÖDEME
Buna göre her bir madencinin ortalama 12 bin lira tazminat alacağı çıkıyor. Taksit başına ise 500 lira düşüyor. İlk taksit 7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde ödendi. MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, diğer taksitlerin ne zaman verileceğinin belli olmadığına dikkat çekti. “Somalı madencilerimizin kıdem tazminatı sorunu bir an önce halledilmelidir” dedi.

16 YILA TEKABÜL EDİYOR
Şu anda yapılan tazminat ödemeleri bu sürelerde devam ederse işçiler haklarını ancak 16 yılda alabilecek

ÜST BASAMAKTAN EMEKLİLİK
MHP'li Erkan Akçay, kamuda taşeron olarak çalıştırılan işçilerin ödenmeyen kıdem tazminatlarının ilgili kamu kuruluşu tarafından ödenerek firmaya rücu ettirilmesine yönelik kanun teklifi verdi. Teklife göre Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından 1 Aralık 2014 tarihinde işten çıkarılan madenciler Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun sürekli işçi kadrolarına atanacak.

ŞiRKETLERE RÜCU EDiLSiN
Yer altında münavebeli olarak en az 20 yıl çalışan ve 4000 gün prim ödeyen madenciler 8100 gün prim ödemiş gibi en üst basamaktan emekli olabilecek. Svoma Kömür İşletmeleri tarafından işten atılan 2831 işçi ve Uyar Madencilik tarafından işten atılan 804 madencinin kıdem tazminatı TKİ tarafından ödenecek. TKİ bunları şirketlere rücu ettirecek.vvv
<< Önceki Haber Somalı madencilere tazminat zulmü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER