Son 5 yılda Türkiye'de biyokaçakçılık yapanlara 3 milyon TL ceza verildi

Son 5 yılda Türkiye'de biyokaçakçılık yapanlara 3 milyon TL ceza verildi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün biyokaçakçılık yapanlara yönelik son 5 yılda yaklaşık 3 milyon liralık cezai yaptırım uyguladığını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'deki endemizm oranının ve genetik çeşitliliğin yüksek olmasının Türkiye'yi genetik kaynaklar açısından bir cazibe merkezi haline getirdiğini vurguladı. Eroğlu, "Bu sebeple ülkemiz gibi biyolojik çeşitliliği yüksek ülkeler özellikle genetik kaynaklar açısından biyokaçakçılığa maruz kalıyor. Son beş yılda ülkemizde karşılaşılan vakalarda başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek türleri, engerek türleri ve semender türleri kaçakçılığı tespit edildi." diye konuştu.

2015'de 600 BİN TL CEZA VERİLDİ

Biyokaçakçılık hususunda son 5 yılda ülkede toplam 44 vakada 91 kişi hakkında işlem yapıldığının altını çizen Bakan Eroğlu "Bu kişilere 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. maddesine muhalefetten dolayı yaklaşık 3 milyon liralık cezai yaptırım uyguladık. Diğer yandan 2015 yılı içerisinde Antalya, Mersin, Ardahan Erzurum Karaman ve Gümüşhane (2) illerinde 7 adet olayda biyokaçakçılık yaparken yakalanan 15 kişiye ise ilgili kanun çerçevesinde yaklaşık 600 bin liralık ceza verdik." değerlendirmesinde bulundu.

BİYOKAÇAÇILAR GENELDE AKADEMİSYEN

Doğu Karadeniz, Akdeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinin biyokaçakçılığa daha çok maruz kaldığını belirten Eroğlu, "En çok vakaya Artvin, Antalya, Adana, ve Hatay'da rastlıyoruz. Biyokaçakçılık yapanlar ise genel olarak genetik kaynakları elde etme maksadı güden ve özellikle biyoteknoloji alanında çalışan akademisyenlerden olduğu göze çarpıyor. Ayrıca şahin, doğan gibi yırtıcı kuşları kaçırmak isteyen Suriye uyruklu şahıslara da sıkça rastlanıyor." dedi.

250 BİN KİŞİYE BİYOKAÇAKÇILIK EĞİTİMİ VERİLDİ

Ülkemizde yaşanan biyokaçakçılık vakalarını önlemek maksadıyla 2013 yılında 'Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi'nin başlatıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, şözlerini şöyle sürdürdü: "Bu proje ile biyoçeşitliliğimizin biyokaçakçılık yoluyla istismar edilmesini önlemeyi ve ülkemize ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik, tıbbi, ticari ve kültürel potansiyel faydalarının ülkemiz menfaatine kullanılmasını hedefliyoruz. 3 yıl süreyle yürütülmek üzere toplam bütçesi yaklaşık 1,5 milyon TL olan proje çerçevesinde 2014 ve 2015 yıllarında bütün illerde kolluk birimlerine, sahil güvenliğe, öğrencilere, köylülere yani bütün halka yönelik bilgilendirme faaliyetleri yürüttük. Son 2 yılda bu çerçevede yaklaşık250 bin kişi biyokaçakçılık konusunda doğrudan bilgilendirilmiştir.

Ayrıca proje kapsamında düzenlenen seminerler ve çalıştaylarda alınan öneriler doğrultusunda 'Biyokaçakçılıkla Mücadele Eylem Planı' taslağı hazırlanmış ve ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulmuştur. Biyokaçakçılıkla mücadele çalışmalarına eylem planı kapsamında devam edilecektir."

VATANDAŞ JANDARMAYA İHBARDA BULUNMALI

Biyokaçakçılığa toplum olarak duyarlı olmamız gerektiğine dikkat çeken Bakan Eroğlu, "Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi. Arazide yabancıların tabiattan canlı örnekler topladıklarını gören vatandaşlarımız hiç vakit kaybetmeden 156 Jandarma İmdat hattına ihbarda bulunmalı." dedi.
CİHAN
<< Önceki Haber Son 5 yılda Türkiye'de biyokaçakçılık yapanlara 3... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER