Son seçim anketinde ilginç ayrıntı

Gezici Araştırma Şirketi’nin Genel Müdürü Murat Gezici, AK Parti’nin 7 Haziran’da tek başına iktidara gelemeyeceğini belirtirken, HDP’nin ise barajı aşacağını öne sürdü. Gezici'ye göre, HDP barajı aşıracak oyu kırgın Kürtler'den alacak

Son seçim anketinde ilginç ayrıntı

  • Murat Gezici Barzani'ye yakın  Rûdaw’ın sorularını cevapladı
  • Gezici, “Kürt halkı ‘Kobani düştü düşecek’ diyen Erdoğan’ın kendisine ihanet ettiği yorumunu yapmıştır. Seçmen bunun hesabını sandıkta soracak” dedi.
Murat Gezici, son durumu Rudaw internet'e değerlendirdi, Kürt seçmenin tercihleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu

Adayların belli olmasından sonra oy oranlarında nasıl bir değişim tahmin ediliyor?
 
AKP %40, CHP %27-28, %MHP 17-18, HDP %10-11 ve SP ve BBP %4,5 olarak görülüyor son anketimizde. Adayların belirlenmesi tabii ki önemli, fakat önemli olan partilerin liderlerinin ne söylediği halka nasıl yaklaştıkları... CHP dışındaki partilerin ekonomik söylemleri yetersiz kaldı. Örneğin CHP’nin asgari ücreti 1500 TL yapacağını vaat etmesi etkili bir söylemdir.
 
Sonucu etkileyecek kritik isimler kimlerdir?
 
Selahattin Demirtaş Bey’in söylemleri çok önemli. Baraj altında kalıp kalmamayı belirleyecek olan Sayın Selahattin Demirtaş’tır.
 
AK Parti tek başına gelir mi?
 
HDP barajı aşsa da aşmasa da AK Parti tek başına iktidar olamaz.
 
HDP barajı aşar mı?
 
HDP’nin barajı aşması için öncelikle sol parti eksenli olmayı bırakmalı. Sebebi Türkiye’deki Kürt seçmen sayısı %18-19 dur. Bu seçmenin %50-52 si 2011 de AKP’ye oy vermiştir. %30-35 i ise HDP’ye... Yani o dönem BDP’ye oy vermiştir. %15 ise diğer partilere oy vermiştir.
Kürtlerin %75 i dindardır AKP’ye oy veren Kürtler’in ise % 85 i dindar. Demek oluyor ki HDP’ye oy vermeyen Kürtler dindar. Sol, marjinal ve entelektüel söylemler AKP’den gelecek oyların önünde set oluşturuyor.
 
CHP önseçim yaptı ve örgütlerin istediği adaylardan oluştu. Listesinin % 70 bu listenin ilk 3-9 arasında alevi Kürt adaylar gösterildi. Yani HDP’ye gidebilecek oyların önü kesildi. HDP’nin tek alternatifi var. AKP içerisindeki seçmeni hedef alan sosyo - demografik yapıya göre kampanya yürütmeli. Aksi takdirde baraj altı kalacaktır.
 
HDP’nin aday listelerini nasıl görüyorsunuz?
 
Örneğin Altan Tan Bey’in Diyarbakır’dan gösterilmesi doğrudur, muhafazakâr seçmenden oy almak için ideal bir yer.
 
HDP batıda ve Karadeniz bölgesinde ne kadar oy alır?
 
HDP’nin iç Anadolu ve Karadeniz’den oy alması imkansız görünüyor.
 
AK Parti’nin Doğu ve Güneydoğu adayları Kürt seçmeni nasıl etkiler?
 
AKP Güneydoğu’yu garanti düşünerek kendine yakın kişileri aday gösterdi. Yani halkın kabul gösterdiği adayları aday göstermedi. Kendine yakın isimleri doğrudan aday gösterdi. Örneğin, Ağrı’da Cemal Kaya’yı aday göstermeyerek doğudaki en büyük hatayı yaptı. Ağrı halkının sempatisini kazanan Cemal Kaya’nın bağımsız olarak meclise girmesi çok yüksek ve oyları HDP’den değil, AKP’den alacak.
 
CHP Kürtler’den oy alır mı?  
 
Gaziantep, Şanlıurfa’dan çok ciddi oy alacaktır. CHP 1989 yılından sonraki en yüksek oyu alacaktır bölgeden.
 
HDP gösterdiği adaylarla Kürt seçmen dışındaki seçmenden de oy alır mı?
 
Alabilir. Fakat bu oran çok az olacaktır.
 
HDP’nin dindar kesimlerden kişileri aday göstermesi AK Parti tabanından oy kopartır mı?
 
HDP çok yaygın olarak bunu yapmadı. Aslında daha çok adayları sol eksenli. HDP İslam referanslı söylemleri olmadan AKP seçmeninden oy alamaz gibi görünüyor.
 
Celal Doğan ve Hüda Kaya HDP’nin oylarını ne kadar yükseltir?
 
Bölgede ciddi heyecan yaratmış olması HDP teşkilatını tetikleyecektir. Oydan çok HDP’nin böyle güçlü isimlerle barajı geçeceği mesajı verilecektir.
 
Seçmen bu kez oyunu neye göre kullanacak?
 
Seçmen oyunu Recep Tayyip Erdoğan’ı cezalandırmak için kullanacak. Örneğin, “Kobani düştü, düşecek demesini Kürt halkı şöyle yorumladı: “Tayyip Erdoğan Kürt halkına ihanet etmiştir...” Seçmen bunun hesabını sandıkta soracak.
 
Bu seçimin diğer seçimlerden farkı ne olacak?
 
Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek otoriter ve diktatör bir yapıya doğru ilerlediğini düşünen ciddi bir seçmen oluştuğunu görüyoruz. Bu seçmen buna dur demek için sandığa gidecektir.

RUDAW
<< Önceki Haber Son seçim anketinde ilginç ayrıntı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER