Sonuçlar ne zaman açıklanacak?

Amerikalılar 45. başkanlarını seçmek üzere sandık başına gitti.

8 Soruda ABD Başkanlık Seçimleri

 TSİ 14:00'da başlayan oy verme işleminde sonuçların Çarşamba sabahı TSİ 08:00 sıralarında belli olması bekleniyor.
Son anketlerde az farkla da olsa önde olan Demokrat başkan adayı Hillary Clinton, oyunu New York eyaletine bağlı Chappaqua'da kullandı.
Oy verme işlemine eşi ve 42. ABD Başkanı Bill Clinton ile gelen Demokrat aday burada yaptığı kısa açıklamada, "Çok mutluyum. Aşırı derecede mutluyum. Tüm arkadaşlarım ve komşularımla bir arada olmak beni çok mutlu ediyor" dedi.
Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump da oyunu New York'da kullandı. Trump, oy verme merkezininin girişinde protestolarla karşılandı.
Oy kullanmadan önce Fox televizyonuna telefonla bağlanan Trump, "Doğru bir liderlik altında gerçekleşebilecek ama gerçekleşmemiş çok fazla hayal ve umut var. İnsanlar çok kırgınlar" diye konuştu.

İki aday da kampanya sürecinde, seçmenleri sandığa teşvik etmek için özel bir çaba harcamıştı. Ajanslardan geçilen fotoğraflarda, sandık noktalarında uzun kuyrukların oluştuğu görüldü.

46 milyon Amerikalı erken oy kullandı

Son seçim anketlerine göre, Demokrat aday Clinton Cumhuriyetçi aday Trump'ın 4 puan önündeydi.
Ancak yaklaşık 46 milyon Amerikalı, oy kullanma noktaları ya da posta yoluyla erken oy kullandı. Bu, Amerikalılar için rekor bir sayı.

İç Güvenlik hacker'lara karşı alarmda

BBC Kuzey Amerika'dan teknoloji muhabiri David Lee, seçimlere bir siber saldırı ihtimaline karşı güvenlik birimlerinin alarmda olduğunu aktardı.

Amerikan İç Güvenlik Bakanlığı'nın, oy yazılımları üzerinde ülke çapında ve sürekli "siber-hijyen taraması" yaptığı öğrenildi.
BBC'nin konuştuğu uzmanlar, seçimlere ülke çapında bir hacker müdahalesinin mümkün olmadığını, olası bir siber saldırının, ancak başa baş bir yarışa etki edebileceğini ifade ediyor.

Hacker'ların tıpkı, başkan adayları gibi, seçimlerin başa baş geçmesi beklenen "kilit eyalet"lere yoğunlaşabileceği ihtimali es geçilmiyor.

Son ana kadar miting
Amerikalılar, Clinton'a yönelik e-posta soruşturmasında Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) "suç unsuru bulmaması", Trump'a yönelik taciz iddiaları ve "hileli seçim" gibi tartışmaların gündeminde sandık başına gitti.

Başkan adayları Trump ve Clinton, en çekişmeli eyaletlerden sayılan North Carolina, Pennsylvania ve Michigan'da seçimlere bir gün kala mitingler düzenledi.

Bu mitinglerde Hillary Clinton seçmenlere, "umut dolu, kucaklayıcı, kocaman yürekli bir Amerika'yı geri getirmeleri" çağrısı yaptı.
Trump ise destekçilerine yapılacak seçimlerin "yolsuz bir sistemi yenilgiye uğratmak için muhteşem bir şans" olduğunu söyledi.
<< Önceki Haber Sonuçlar ne zaman açıklanacak? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER