Sosyal Demokrat Parti, eyaletlerdeki başarısını federal düzeyde bulamıyor


BERLİN (CİHAN)- Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) Almanya genelindeki oyu son anketlerde yine yüzde 25'te kaldı. Hamburg'da ise SPD açık ara önde, hatta yarın yapılacak seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkması bile gündemde.

Infratest dimap'ın birinci devlet kanalı ARD için hazırladığı Deutschlandtrend anketinde Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 41 ile lider konumunu korumaya devam etti. SPD ise bir önceki ankete kıyasla bir puan kaybetti. Sol Parti'nin oy oranı yüzde 9, Yeşiller'inki ise yüzde 10. Hür Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 3'ün üzerine çıkamadı. Almanya İçin Alternatif (AfD) ise bu hafta sonu seçim yapılsaydı yüzde 6 oy alabilirdi.

En çok sevilen siyasetçilerin başında yüzde 71 ile SPD'li Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier geldi. Yüzde 70 ile ikinci olan Başbakan Angela Merkel'i (CDU) yüzde 65 ile Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble (CDU) takip etti.

Başbakan Vekili, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise yüzde 54 ile Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin (CDU) gerisinde kalarak 5.sırada yerini aldı. Bakanlar arasında Alexander Dobrindt (CSU) yüzde 22 ile sondan ikinci oldu.

Federal Hükümet'in çalışmasından vatandaşların yüzde 54'ü memnun, yüzde 3'ü ise çok memnun. Çok da memnun olmayanların oranı ise yüzde 34 iken yüzde 7'lik oran hiç memnun değil.

İkinci devlet kanalı ZDF'in 'Politbarometer' anketinde ise Hamburg'da Başbakan Olaf Scholz'un partisi SPD yüzde 47 ile açık ara önde. Scholz'un tek başına iktidar kalabilmesi ise FDP ve AfD'nin yarınki seçimlerdeki alacağı sonuçlara bağlı.

Federalde önde olan CDU'nun oyları Hamburg'da ise yüzde 17. Ankette Yeşiller yüzde 12, Sol yüzde 8,5, FDP yüzde 6, AfD ise yüzde 5 oy aldı.

Diğer dikkat çekici konu ise ankete katılanların yüzde 40'ının henüz hangi partiyi seçeceğine karar vermemiş olması. Scholz'un başbakan kalmasını isteyenlerin oranı yüzde 72 iken, CDU'lu rakibi Dietrich Wersich'i bu makama yakıştıranların oranı yüzde 12'de kaldı. CİHAN
<< Önceki Haber Sosyal Demokrat Parti, eyaletlerdeki başarısını federal... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER