Avrupa Parlamentosu'ndan flaş karar
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Çarşamba, Nisan 15 2015
Paylaş
X Post
AP'de 'Ermeni Soykırımı' tasarısı kabul edildi. Türkiye'ye 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlaması ve arşivlerini açması çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamentosu, 1915 olayların 'soykırım' olarak tanınması için Türkiye'ye çağrı yapan tasarıyı kabul etti.
Kararda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 1915 olaylarında ölen Osmanlı Ermenilerine taziyede bulunması 'doğru yönde atılmış bir adım' olarak nitelendirildi.
Kararda, "AP, Türkiye'yi, Ermeni Soykırımı'nın 100. yılını bu yöndeki çabalarını sürdürmeyi bir fırsat olarak kullanmaya teşvik eder." denildi. Bu çabalar arasında ise "arşivlerin açılması, geçmişle yüzleşilmesi, Ermeni Soykırımı'nın tanınması" sayıldı ve böylece Türk ve Ermeni halkları arasında hakik bir uzlaşmanın yolunun açılabileceği öne sürüldü.
Kararda, Türkiye ve Ermenistan'a Avrupa ülkelerini örnek alarak ilişkilerini normalleştirmeleri çağrısı yapıldı. İki ülke arasında bu amaçla imzalanan protokollerin de ön şartsız olarak onaylanması ve yürürlüğe konması, "diplomatik ilişkilerin kurulması", sınırın açılması ve sınırlar arası işbirliği ekonomik entegrasyon ile aktif işlerlik kazanması çağrısında bulunuldu.
İŞTE TASLAKTAKİ 8 MADDE
1-Osmanlı İmparatorluğu’nda 1.5 milyon masum Ermeni’nin hayatını kaybettiği vurgulanarak yaşanan olayların ‘soykırım’ olduğunun altı çiziliyor. İnsanlığa karşı tüm suçlar ve soykırımlar kınanırken bunların inkârına yönelik her teşebbüs esefle karşılanıyor.
2-Türkiye, 100. yıl anmalarını fırsat olarak değerlendirerek arşivlerini açmaya, geçmişiyle yüzleşmeye ve “Ermeni soykırımını” tanımaya yönelik çabalarını sürdürmeye böylelikle Türk ve Ermeni halkları arasında gerçek uzlaşma yolunu açmaya teşvik ediliyor.
3-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taziye içeren ve Osmanlı Ermenilerine yönelik zulümleri tanıyan açıklamaları doğru yönde atılmış bir adım olarak değerlendiriliyor.
4-Türkiye ve Ermenistan, Avrupa ulusları a
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Süleyman Soylu'dan, Gülistan Doku cinayeti açıklaması: Ucu nereye giderse gitsin...2.Birlikte başarı ayrılıkta ise felaket var3.1 Mayıs bilançosu açıklandı: İstanbul'da 575 vatandaş gözaltına alındı!4.DEM Parti'den Karayılan'ın süreç yorumuna “Abartılı bir yaklaşım” tepkisi geldi! ''5.İşte MHP'nin kongre takvimi
6.1 Mayıs'ta gözaltına alınanlardan hepsi serbest7.Trump'tan AB'den gelen arabalara yüzde 25 gümrük vergisi geldi8.Rusya’nın Tuapse Şehri Duman Altında: Karadeniz’de Çevre Felaketi9.1 Mayıs’ta çocuk işçi ölümü: MESEM öğrencisi akıma kapıldı10.Tepki topladı! 'Meclise 450 bin tl maaş için haftada bir kez uğradığını itiraf etti'

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

CUMA KARAMAN













