SPD kongresinde koalisyon görüşmelerine yeşil ışık
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Aralık 7 2017
Sosyal Demokrat Parti kongresine delegeler, Hristiyan Birlik partileri ile olası bir koalisyon hükümeti kurulması konusunda masaya oturulmasına karar verdi. Tarafların haftaya bir araya gelebileceği bildirildi.
Almanya'da 24 Eylül'deki seçimlerin ardından oluşan Federal Meclis aritmetiği nedeniyle süren hükümetsizlik krizinde yeni bir dönemece girildi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) uzun süren tartışmaların ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile koalisyon ön müzakerelerine gitme kararı aldı.
Partinin Berlin'de başlayan üç günlük kongresine katılan yaklaşık 600 delege Hristiyan Birlik ile ‘ucu açık' müzakerelere başlanması yönünde oy kullandı. Buna göre, Almanya'nın önünde üç seçenek var: Ya yeniden bir Büyük Koalisyon kurulabilecek ya da SPD, Angela Merkel (CDU) başbakanlığında bir azınlık hükümetine dışarıdan destek verecek. Yeniden seçimlere gidilmesi opsiyonu da ‘ucu açık' görüşmelerin olası sonuçlarından bir diğeri.
SPD Genel İdare Kurulu da pazartesi günü Hristiyan Birlik partileri ile ucu açık görüşmelere başlanması yönünde karar almıştı.
Parti kongresinde konuşan SPD Genel Başkanı Martin Schulz, Hristiyan Birlik partileri ile masaya oturulması gerektiğini belirtti. Federal Meclis seçimlerinin hemen ardından Büyük Koalisyon'un kendileri için söz konusu olmayacağını açıklayan ve Hristiyan Birlik, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında Jamaika Koalisyonu kurulabilmesi için sürdürülen ön görüşmelerin sonuçsuz kalması sonrasında da bu tutumunu değiştirmeyen Schulz, Berlin'de "Her ne pahasına olursa olsun iktidara ortak olacağız diye bir şey söz konusu değil. Ama her ne pahasına olursa olsun iktidara ortak olmayacağız diye çaba da sarf edemeyiz” ifadesini kullandı.
SPD, CDU ve CSU parti liderlerinin gelecek haftaya masaya oturacağı, ancak olası koalisyon müzakereleri konusunda ise ocak ayında yapılacak SPD olağanüstü parti kongresinde karar alınacağı bildirildi. Olası bir koalisyon anlaşmasının ise, daha sonra 440 bin parti üyesi tarafından mektupla oylanması öngörülüyor.
Schulz tekrar parti genel başkanı seçildi
Bununla birlikte parti kongresinde y
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Bir kaçırarak kaybetme girişimi daha: Ankara’nın isteğiyle Mozambik'te gözaltında yeri bilinmiyor2.Almanya'da sokak ortasında Hüseyin Baybaşin'in yeğenine kurşun yağmuru3.Türkiye, Çin'e vizeyi kaldırdı!4.Yurtdışı çıkış harcında yeni düzenleme5.Ünlülere uyuşturucu soruşturması: Şeyma Subaşı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
6.Türkiye yeni yıla yağmurla başladı! Benzin, motorin, sigara ve alkole özel zam!7.Sadettin Saran karar verdi Fenerbahçe seçime gidiyor8.İşte yeni MTV rakamları!9.Almanya'da yılbaşı kabusa döndü: Çok sayıda ölü ve yaralı var, yüzlerce kişi gözaltında10.Yılın son günü 37 vekilin dokunulmazlık dosyası TBMM'de

SAFVET SENİH

ERTUĞRUL İNCEKUL

ABDULLAH AYMAZ

ORHAN KESKİN

ARİF ASALIOĞLU
ÇOK OKUNAN HABERLER







