Spor yaparken kalp krizi riskine dikkat

Uzm. Dr. Ali Emin Latif, önlenebilir hastalıklardan biri olan kalp hastalıklarının önüne geçmek ve spor yaparken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Spor yaparken kalp krizi riskine dikkat

Özellikle son yıllarda artış gösteren sporcular üzerindeki ölümlü kalp krizi vakaları, spor ve kalp krizi arasındaki ilişkiyi tartışma unsuru haline getirirken, Özel Esentepe Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Emin Latif, kalp krizi riskinin her an ‘geliyorum’ dediğine dikkat çekerek, genç yaşlı demeden, herkesin başına gelebilen bu tehdit ile ilgili dikkat çekici paylaşımlarda bulundu.

Kalp krizinin aniden ortaya çıktığını ancak bu ihtimalin, uzun yılların etkisiyle gerçekleşen çok ciddi bir sağlık sorunu olduğunu anımsatan Uzm. Dr. Ali Emin Latif, kalp hastalıklarının önlenebilir hastalıklar grubunda bulunduğunu belirterek, hekim kontrolünde gerçekleştirilen tedavilerin başarılı sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.

Her yıl binlerce insanın kalp krizi geçirdiğini ve bunların da 3/1’nin kadın olduğunun altını çizen Latif, “Çocukluktan itibaren gelen dengesiz beslenme süreci, genetik yapı, stresli ve hareketsiz yaşam, sigara kullanımı, kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sebepler, yavaş yavaş damarları tıkayıp kalbi etkileyerek, koroner arter hastalığına yol açar ve bir gün aniden kalp krizine sebebiyet verir. Kalp krizi göğüste, kollarla birlikte boyuna vuran bir baskı şeklinde terleme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi pek çok belirtinin aynı anda veya ayrı ayrı ortaya çıkmasıyla görülür.” dedi.

Önlenebilir hastalık grubu içerisinde yer alan kalp hastalıklarının ve kalp krizinin genetik, yaş ve cinsiyet gibi değiştirilmesi mümkün olmayan faktörler dışında, mevcut durumların tedavi edilmesi ile tehdit aşamasının en az seviyeye indirilebildiğini söyleyen Latif, “Düzenli egzersiz, 45 yaş üzerinde doktor kontrolünde asprin kullanılması ve kilo kontrolü ile risk süreci azaltılabilir.” diye konuştu.

Özellikle son yıllarda, ülkemizde ve dünyadaki kalp krizi sonucu yaşanan ölümlü sporcu vakalarını da hatırlatan Uzm. Dr. Ali Emin Latif, şunları kaydetti: “Spor yapanların sağlık muayenelerini düzenli şekilde yaptırması gerekiyor. Özellikle spora yeni başlayan ve fit olmadan ağır spor (body, fitness vb.) yapan kişilerde, diğer spor yapan kişilere göre kalp krizine yakalanma riski daha fazla… Fazla kilolardan kurtulmak isteyenler, ağır sporlar yapmak yerine; yürüyüş, yüzme ve koşma gibi hafif sporlar tercih etmeliler. Yemek yedikten hemen sonra yapılan spor da ciddi risk oluşturuyor.”

CİHAN
<< Önceki Haber Spor yaparken kalp krizi riskine dikkat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER