Enes Kanter sessizliğini bozdu

Slovenya’daki 2013 Avrupa Şampiyonası’ndan sonra İspanya’da devam eden Dünya Kupası’na da sakatlığı yüzünden gidemeyen milli basketbolcu Enes Kanter, Ay-Yıldızlı formayı giymekten her zaman onur duyacağını söyledi.

Enes Kanter sessizliğini bozdu

NBA’de Türkiye’yi temsil eden yetenekli oyuncu, milli değerleri kaybettiği yönünde iddialar ortaya atanlara da seslendi: “Bu yorumları yapanlardan daha çok vatanımı seviyorum. Bu milletin bir evladıyım.”

Genç yaşta basketboluyla kısa sürede adını cihana duyurdu. 2011’de henüz 19’undayken Utah Jazz tarafından ilk turda 3. sıradan draft edildi. Böylece Türk basketbol tarihinin en üst sıradan seçilen en genç sporcusu unvanını da aldı. Üç sene boyunca NBA’de ülkemizi başarıyla temsil etmeye çalışan Enes Kanter’i bir tek sakatlık durdurabildi. Slovenya’daki 2013 Avrupa Şampiyonası’ndan sonra İspanya’da devam eden Dünya Kupası’na da sakatlığı yüzünden gidemedi. Yetenekli pivot, son dönemde hakkında çıkan dedikodulara Zaman aracılığıyla cevap verdi.

Slovenya’daki Avrupa Şampiyonası’na ve İspanya’daki Dünya Kupası’na çağrıldığın halde gitmedin. Sebebi neydi?

Çağrılmadığım halde gitmemem değil, ‘gidememem’ söz konusudur. 2013 Mart’ında omzum çıktı ve ciddi ameliyatın ardından yoğun tedavi süreci geçirdim. 2013 Ekim’de başlayan NBA sezonuna dahi zar-zor yetiştim. Slovenya’ya gidebilmem mümkün değildi. Dünya Şampiyonası’nı da sakatlık yüzünden kaçırdım. Haziranda menisküs ameliyatı oldum. Tedavi sürecinde İspanya’da milli formamızı gururla giyme ümidimi kaybetmedim. Ama şartlar hassasiyetimle örtüşmedi. 2 hafta kadar önce, idmanlarımın yoğunlaştığı dönemde dizim şişti. Tüm ümitlerimi yitirdim.

Milli Takım’a keyfi olarak gelmediğin iddia edildi.

Ay-Yıldızlı ekibimizin hazırlık maçlarını kaybetmesi üzerine medyada ‘Enes Kanter gelmedi, kaybettik, neden gelmedi?’ tarzı haberler çıktı. Yenilgiler bir anda bana fatura edilmeye başlandı. Haksız bir şekilde sosyal medyada, hakkımda gerçek dışı iddialar ortaya atıldı. ‘Keyfi olarak takıma gelmiyormuşum, milli değerleri kaybetmişim’ tarzı iddialar. Şunu herkesin bilmesini isterim ki, bu yorumları yapanlardan daha çok vatanımı seviyorum. Bu milletin bir evladıyım. Milletimizi temsil etme şerefi bile bana onur olarak yeter. Bu hassasiyetlerime inanıp inanmamak tamamen insanların vicdanlarına kalmış. Hep ‘müspet hareket’ sergilemeye çalıştım. Bundan fazlasını da benden beklemesin kimseler.

İmajını zedeleyici birçok haber yapıldı? Bunlara bakış açın nasıl?

Kriz dönemlerinde hep sabırlı olmayı, sükut etmeyi ve her zaman çok sevdiğim bir büyüğümden öğrenip gördüğüm ‘müspet hareket’ sergilemeyi tercih ettim. Hissiyatıma takılıp ve aksi hal sergilemek niyetine girdiğim zamanlarda da hep etrafımda saygı duyduğum büyüklerimin tavsiyeleri üzerine, duruşumu bu çizgide tutmaya gayret ettim. Hakkımda çok yalanlar söylendi. “Milli Takım’ı satmışım. Vatan hainiymişim. Bencil, kendini düşünen ve milli çıkarları göz ardı eden biriymişim.” gibi. ?Bu algılar üzerinden, toplumdaki imajım zedelenmek istendi. Ancak buna karşı ben hep müspet hareketimi devam ettireceğim.

Tanjeviç yerine Ergin Ataman geldi. Karadağlı hocayla aranda sorun var mıydı?

Profesyonel oyuncuların antrenörleriyle sorunları olmaz. İyi koç, kötü koç yoktur. Ama oyuncusunu iyi değerlendirebilen veya değerlendiremeyen koç vardır. Ergin hocanın yeni bir dönem başlattığına inanıyorum. Onun liderliğinde Milli Takım’ımız hak ettiği performansı zamanla yakalayacaktır.

DÜNYA KUPASI’NDA HERKES ASLANLAR GİBİ MÜCADELE EDECEKTİR

İspanya’da madalya şansımız nedir?


Onu ancak Allah bilir. Genç olmamız ve tecrübe eksikliğimiz var. Ancak bütün arkadaşlarımın ve ağabeylerimin parkede aslanlar gibi mücadele edeceklerine inanıyorum. Meseleye inanarak ona göre çalışmak bizim işimizdir. Gerisi Allah’ın takdiridir. Teknik ekibimiz de bu sene çok iyi. Ergin hoca oyuncularla birebir irtibat kuran, arkadaş olan, onları anlayabilen bir koç. Başarı için bir de dua etmek gerekecektir.

Ergin Ataman, ‘Enes müthiş bir sezon geçiriyor. Bazı hatalar yapmış olabilir. Enes gibi bir Türk çocuğunun Milli Takım’da oynamasını çok isterim’ demişti. Kendisiyle görüştün mü?

Mayıs ayında Türkiye’de olduğum sırada birkaç kez girişimde bulunuldu. Ama nasip olmadı. O dönemler Türkiye Ligi finalleriyle meşguldü. Ama en kısa zamanda görüşmeyi çok istiyorum.

İlk sezon kötü performans gösterdin ancak geçen yıl daha iyiydin. NBA’de ne zaman tam randımanlı bir Enes izleyeceğiz?

Profesyonel sporcunun hayatında inişli çıkışlı grafikler kaçınılmaz. Bunların birçok etkeni var. Basketbol, golf, satranç gibi tek başınıza başarı elde edebileceğiniz bir spor dalı değil. Genç takımız, haliyle tecrübesizlik performansımıza yansıyor. 3. dönemimi yeni bitirdim. Bu süreçte 2 büyük sakatlık geçirdim. Bunlar zordu. Ancak Allah’tan ümidim odur ki, bu sene beni sakatlıktan korusun ve NBA’de iyi bir performans sağlamamı nasip etsin.

Kariyer planlaman nasıl?

Yapabileceğimin en iyisini yapmayı planlıyorum. Dualarımda hep, takımımdaki en iyi basketbolcu olabilmek var. Bunu, temsil etmiş olduğum milli, kültürel ve dini değerlerimizi, insanların gönüllerine duyurabilme adına, bir vesile olacağı kanaatindeyim.

Jazz’da uzun pozisyonda çok oyuncu var. Bu yüzden az süre aldığını düşünüyor musun?

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. Yeni sezonun değişik olacağı kanaatindeyim. ?Yeni bir koç geldi. Onun oyun kuruluşunda ve bizlere vereceği rollerin değişeceğini düşünüyorum.

Uzun süre alabilecegin takıma gitmek ister misin?

Uzun süre, iyi performans anlamına gelmez… Performansımı daha randımanlı kullanabileceğim, uyum içinde huzurla oynayabileceğim bir takımda olmak isterim her zaman.

Mehmet Okur’un pozitif Müslüman Türk imajı işimi kolaylaştırdı

Mehmet Okur, Utah Jazz’da yardımcı oldu mu?

Mehmet abiyle sadece kısa bir süre beraber oynayabildik. Her şeyden önce, vatanınızdan birisini görüyor olmak bile mutluluk veriyor. Kimi zaman manevi güç de oluyor. Mehmet abinin bana en çok yardımı, uzun seneler Utah’ta oluşturduğu, pozitif Müslüman Türk imajı. Kendisini hem takıma hem taraftarlara sevdirmiş. O yüzden insanlar Mehmet abinin memleketini ve dinimizi de sevmişler. Kendisi bu sevgiyi hak eden bir insan.

Kobe, LeBrown, Howard, Garnet vb. gibi yıldızlara karşı oynamak nasıl bir duygu?

Her zaman eğlenceli ve zor. Çünkü asıl onlara karşı oynarken basketbolunuzun nerede olduğunu ve daha çok çalışmanız gerektiğini anlayabiliyorsunuz.

Ne zaman All Star olacaksın?

Geleceği ancak onun sahibi bilir. Ancak ben bana düşen görevi yapıp yani çok çalışıp duamı ediyorum. Rabb’im inşallah sadece bana değil, diğer alttan yetişen Türk oyunculara da böyle büyük bir arenada milletine hizmet edip ve temsil etmeyi nasip eder.

Ömer, Ersan ve Hidayet ile görüşüyor musun? Performanslarını nasıl değerlendiriyorsun?

Hepsi tecrübeli, bu ülkenin yetiştirdiği, civanmert insanlar. Bu zamana kadar vatana, başarılarıyla çok hizmet ettiler. Bu noktada kendilerini örnek alıyorum. Allah bana da milletimize, kültürümüze, dinimize hizmet etmeyi nasip eder inşallah. Utah’ın onların şehrinde veya onların Utah’taki maçları olduğunda görüşür, konuşuruz. Gurbette kendi dininden, kendi milletinden, konuştuğun dili konuşan birisi olduğunu bilmen maçtan önce de sana ayrı bir moral verip hırs kazandırıyor.

Türkiye’yi özlüyor musun?

Sezon içinde gerçekten çok özlüyorum. Ne kadar iyi yerlere gelsen gitsen de vatanın kadar özel bir yer olmadığını anlıyorsun. Amerika’daki Türk abilerim de Türkiye’yi özletmemeye çalışıyor. Allah hepsinden razı olsun. Türkiye’ye yılda bir kere gelebildiğim için ailemle vakit geçirmeye çalışıyorum. Ve güzel ülkemin en çok ezan sesini ve tabii ki yemeklerini özlüyorum.    Zaman
<< Önceki Haber Enes Kanter sessizliğini bozdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER